02 Δεκεμβρίου 2011

1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS-Τι πρέπει να ξέρετε

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Όχι, όμως, μόνο αυτή η ημέρα αλλά κάθε μέρα πρέπει να αποτελεί μια ιδανική ημέρα για να γιορτάζουμε όλοι μαζί τις ζωές που σώζονται από τα προγράμματα πρόληψης –ενημέρωσης και θεραπείας HIV.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV ανήλθε στο ρεκόρ των 34 εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως λόγο της μεγαλύτερης πρόσβασης που έχουν σε θεραπείες, οι οποίες συνέβαλαν στο να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από AIDS, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS). Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός των φορέων αυξήθηκε κατά 3,3% και ο αριθμός των νέων μολύνσεων με τον ιό παρέμεινε σταθερός στα 2,7 εκατομμύρια, δείχνοντας μια τάση μείωσης των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την UNAIDS.

Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το AIDS μειώθηκε κατά 5,3%, γιατί το σημερινό επίπεδο των ερευνών επιτρέπει να σωθούν περισσότεροι ασθενείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σε σχέση με το 1997, οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 21%. Αν και η ασθένεια εξακολουθεί να χτυπά σκληρότερα τη Νότιο Αφρική, στην Ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία έχει υπάρξει μια άνοδος κατά 250% στον αριθμό ανθρώπων που μολύνθηκαν με το HIV σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών.

Στην υποσαχάρια Αφρική ο αριθμός νέων μολύνσεων έχει μειωθεί περισσότερο από 26%, σε σχέση με το 1997. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι μέχρι και 96% αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την παρεμπόδιση της μετάδοσης του HIV μεταξύ των ζευγαριών.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια θάνατοι υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί στις χαμηλές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, λόγω της αυξανόμενης πρόσβασης στη θεραπεία του HIV από το 1995.

Η πλειονότητα των νέων περιστατικών AIDS, αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών είναι ηλικίας 30 έως 34 ετών, ενώ στις γυναίκες η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25 έως 29 ετών.

Η αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας είναι ραγδαία, λένε οι ειδικοί τονίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνουν να αλλάζουν, καθώς τα νέα κρούσματα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 190, καταγράφοντας 1.250% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), φέτος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί 803 περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 686 ήταν άνδρες και οι 117 γυναίκες, και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 έχουν δηλωθεί 276 περισσότερα νέα κρούσματα (αύξηση της τάξης του 52,7%). Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της χώρας μας, στα 30 χρόνια που κλείνουν φέτος από την εμφάνιση της νόσου.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 11.340 (803 φέτος). Ο συνολικός αριθμός των ασθενών είναι 3.235, των θανάτων 2.152, ενώ 5.500 ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή.

Οι ειδικοί αποδίδουν την τεράστια αυτή αύξηση στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και στις εκδιδόμενες γυναίκες. Στους τοξικομανείς, τα νέα κρούσματα είναι φέτος αυξημένα κατά 1.250%. Στις γυναίκες, η χρήση συνδέεται με την πορνεία, η οποία θεωρείται κερκόπορτα για την εισβολή του ιού στην ελληνική οικογένεια.Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν αναφερθεί τρεις περιπτώσεις παιδιών ελληνικής υπηκοότητας (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), τα οποία μολύνθηκαν από "κάθετη" μετάδοση, δηλαδή από τη μητέρα τους.

Για το λόγο αυτό, η οργάνωση ΝΕΟΙ συνεχίζει την εκστρατεία που έχει από το έτος 2009 ξεκινήσει με στόχο τη σωστή ενημέρωση και πρόληψη εξάπλωσης του AIDS στην χώρα μας και ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης κ. Άννα Ευθυμίου δηλώνει: «Είναι εύκολο να θεωρούμε ότι το AIDS είναι μια αρρώστια που πρέπει μα ανησυχεί κάποιους άλλους, όπως ομοφυλόφιλους, χρήστες ναρκωτικών, ανθρώπους που αλλάζουν πολύ συχνά ερωτικούς συντρόφους και όχι εμάς τους ίδιους. Εδώ όμως είναι που κάνουμε το μεγάλο λάθος. Όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι, ανεξαρτήτου οικονομικής και κοινωνικής θέσης, πρέπει να πάρουμε τον ιό του AIDS σοβαρά, να ενημερωθούμε και να εξοπλιστούμε με τις κατάλληλες γνώσεις, για να είμαστε σε θέση να προστατευθούμε, ξέροντας τα γεγονότα και πώς να αποφύγουμε τη μόλυνση. Για το λόγο αυτό, η οργάνωση ΝΕΟΙ, ανέλαβε να ενημερώσει τους νέους μέσα από μια εκστρατεία καταπολέμησης της άγνοιας αναφορικά με το AIDS την προκατάληψη αλλά και το ρατσισμό και τη φοβία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκστρατεία αυτή αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός στη διεύρυνση της γνώσης μας αναφορικά με την επιδημία του AIDS στην Ελλάδα, μέσα από τα μάτια της νεολαίας, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία για έναν ανοιχτό διάλογο και αποτελεσματική δράση αναφορικά με το AIDS.»

Πώς μεταδίδεται ο ιός?

α. Με την λήψη μολυσμένου αίματος. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με σχετικά μεγάλη ποσότητα μολυσμένου αίματος, όταν αυτό πέσει σε μεγάλη ανοιχτή πληγή ή ουλή. Να σημειωθεί ότι απαιτείται σχετικά μεγάλη ποσότητα μολυσμένου αίματος, όχι 1-2 σταγόνες και κάποια ανοιχτή πληγή, όχι μικροαμοιχή ή παρανυχίδα.

β. Με την σεξουαλική επαφή, όταν αυτή γίνεται χωρίς την χρήση προφυλακτικού, είτε είναι στοματική, είτε είναι κολπική, είτε πρωκτική. Ο HIV ιός υπάρχει στο σπέρμα, στα κολπικά και τραχηλικά υγρά. Η σεξουαλική επαφή χωρίς την χρήση προφυλακτικού αποτελεί σήμερα τον κύριο τρόπο μετάδοσης του ιού. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο του 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κ.Ε.Ε.Λ., από τα 221 νέα περιστατικά HIV το 45,6% είναι άνδρες που δήλωσαν ότι μολύνθηκαν από σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες και το 20,1% είναι άνδρες και γυναίκες που δήλωσαν ότι μολύνθηκαν από ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή.

γ. Από την έγκυο μητέρα στο παιδί, με την περιγεννητική ή κάθετη μετάδοση. Περιγεννητική είναι η μετάδοση του ιού από την μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό. Κάθετη, είναι η μετάδοση κατά τον θηλασμό ή και πριν από την γέννηση μέσω του πλακούντα. Σήμερα όμως υπάρχουν ιατρικές μέθοδοι που μία γυναίκα φορέας του HIV ιού μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί χωρίς HIV/AIDS. Κάτι τέτοιο απαιτεί πάντα την συνεργασία της μέλλουσας μητέρας και του γιατρού.

δ. Με την κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων και κυρίως την κοινή χρήση σύριγγας από τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Πώς δεν μεταδίδεται ο ιός ?

  1. Με το άγγιγμα.
  2. Στον οδοντίατρο.
  3. Με το φιλί.
  4. Με το βήχα, το φτέρνισμα, τα δάκρυα.
  5. Από την χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας. (Ακόμη και άν υπάρχει αίμα, σπερματικά ή κολπικά υγρά ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί γιατί ο ιός καταστρέφεται όταν έλθει σε επαφή με τον αέρα ή με κάποια επιφάνεια.)
  6. Από την χρήση κοινόχρηστης πισίνας, μαχαιροπίρουνα, σεντόνια και πετσέτες.
  7. Από τα ζώα στον άνθρωπο.
  8. Από την αιμοδοσία και την μετάγγιση αίματος. Από το Σεπτέμβριο του 1985 ελέγχονται οι εθελοντές αιμοδότες για τον ιό του AIDS και δεν υπάρχει κίνδυνος λήψης μολυσμένου αίματος.
  9. Με την σεξουαλική επαφή, όταν γίνεται σωστή χρήση του προφυλακτικού.

Τί σημαίνει σωστή χρήση του προφυλακτικού ?

Σωστή χρήση του προφυλακτικού σημαίνει:

Χρήση του προφυλακτικού από την αρχή μέχρι το τέλος της σεξουαλικής επαφής πρίν έρθει κάποιος σε επαφή με προσπερματικά υγρά ή σπέρμα και κολπικά ή τραχηλικά υγρά.
Να διαβάζετε τις οδηγίες που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
Να προσέχετε την ημερομηνία λήξης του προφυλακτικού.
Αποφεύγετε να τοποθετείτε το προφυλακτικό στην πίσω τσέπη του παντελονιού ή σε ντουλαπάκι αυτοκινήτου, γιατί λόγω της θερμότητας μπορεί να αλλοιωθεί.
Προτιμάτε να αγοράζετε προφυλακτικά από μεγάλα φαρμακεία και super markets και όχι από περίπτερα, γιατί μπορεί να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο το καλοκαίρι ή δίπλα σε κάποια σόμπα το χειμώνα.

Μπορούμε να προστατευτούμε από τον HIV/AIDS ?

Ναι, και η προστασία από τον HIV/AIDS είναι δική μας ευθύνη. Αν γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται ο ιός και παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα μόλυνσης από τον HIV.

Υπάρχει θεραπεία για το AIDS ?

Σήμερα υπάρχουν φάρμακα ή συνδυασμός φαρμάκων που μπορούν να παρατείνουν τη ζωή και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των φορέων του HIV/AIDS. Το AIDS δεν θεραπεύεται, αλλά με τα φάρμακα μπορεί να ζήσει κάποιος για πολλά χρόνια και με καλό επίπεδο ζωής. Είναι, όμως, γενικά αποδεκτό ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση του HIV/AIDS ιού?

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την ανίχνευση του HIV/ AIDS. Η διάγνωση του ιού δεν γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος. Οι εξετάσεις γίνονται σε κέντρα αναφοράς για το HIV/AIDS και σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία, δωρεάν.

Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση?

Για να ανιχνευθεί ο ιός του AIDS η εξέταση πρέπει να γίνεται σε 6-8 εβδομάδες από την τελευταία «επικίνδυνη» συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι, η εξέταση για τον HIV/AIDS μπορεί να δώσει έγκυρα αποτελέσματα 2 μήνες μετά από την τελευταία φορά που υπήρξε μια «επικίνδυνη» σεξουαλική συμπεριφορά. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να παραχθούν ανιχνεύσιμα αντισώματα HIV ιού από τον οργανισμό.