[Βγαίνει και πανηγυρίζει ο γελοίος Γερουλάνος λόγω της αύξησης του Τουρισμού και έχει το θράσος να λέει ότι με ενέργειές του αυξήθηκε!!! Αντί να κάτσει να σκεφτεί πως θα κρατήσουμε την αύξηση που είχαμε λόγω "επαναστάσεων" στη Βόρειο Αφρική όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθεί ραγδαία ο τουρισμός λόγω επικράτησης των ισλαμιστών...]
Σε απόλυτο πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται ο ελληνικός τουρισμός για το 2011, σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι τομείς και κλάδοι της βρίσκονται σε ύφεση.
Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης τόσο σε διεθνείς αφίξεις, όσο και σε έσοδα, ενώ χάρη στον τουρισμό συγκρατήθηκε εφέτος η αύξηση της ανεργίας και περιορίζεται η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 1 - 2 εκατοστιαίες μονάδες, όπως τονίζεται από τους παράγοντες του κλάδου.
Λίγες ώρες πριν την έλευση του 2012 οι αφίξεις των τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι, με τα χαμόγελα των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας να περισσεύουν. Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με μια αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας. Να σημειωθεί ότι επίσημα στοιχεία για το σύνολο του 2011 θα δημοσιοποιηθούν κατά τις αρχές του νέου έτους.
Η εξαιρετικά καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού για την εφετινή χρονιά αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, όπου οι αύξηση των αφίξεων ανέρχεται στο 8,93%, καθώς στο ενδεκάμηνο είχαμε 11.356.422 επισκέπτες έναντι 10.425.124 τουριστών το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το ενδεκάμηνο, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα αεροδρόμια της Κω και Ρόδου με ποσοστό 22,25 και 22,27% αντίστοιχα και ακολουθούν το Ηράκλειο με 12,61%, η Θεσσαλονίκη με 11,18%, τα Χανιά με 10,75%, η Σαντορίνη με 10,36%, η Σάμος με 8,58%, η Κέρκυρα με 8,19%, η Ζάκυνθος με 6,75%, η Σκιάθος με 5,99% και το Ακτιο με 0,26%
Για τα επόμενα χρόνια ο ρόλος του τουρισμός αναμένεται να είναι καταλυτικός για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Προς επίρρωση αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, 220.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν από την αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Μέχρι το 2021 η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1/5 γεγονός που σημαίνει ότι η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης, τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν στο 44% του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας για την επόμενη δεκαετία, αλλά και στο 36% της εκτιμώμενης συνολικής ανάπτυξης της χώρας.
Το 2010 οι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα ήταν 746.000, σύμφωνα με στοιχεία του WTCC (World Travel & Tourism Council) αριθμός που ισοδυναμεί με το 17,9% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια οικονομία, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός συνεισφέρει σταθερά περισσότερο από το 16% στο ΑΕΠ και καλύπτει το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, που όλοι εύχονται να «ξημερώσει» για τον ελληνικό τουρισμό, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 20 εκατ. αφίξεις μέχρι το 2014, 20% περισσότερες από τα εφετινό ιστορικό ρεκόρ των 16,5 εκατ. αφίξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αύξηση της απασχόλησης.