Νέος έτος φορο-επιβαρύνσεων θα είναι το 2012 παρά τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τρόικας πως δεν υπάρχει περιθώριο για νέα φορολογικά μέτρα.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν εκ νέου μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και πλέον και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους, ενώ θα απολέσουν και ελαφρύνσεις που ισχύαν μέχρι σήμερα.
Το νέο χαμηλό αφορολόγητο, το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, η μηνιαία παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012 και η εισφορά για τα εισοδήματα του 2011, το ενιαίο τέλος ακινήτων και τα νέα τεκμήρια είναι οι γνωστές παράμετροι του νέου έτους.
Υπενθυμίζεται πως περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες με το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης του 2012 θα πληρώσουν μαζί με την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 και τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων.
Ακόμη, το 2012 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τη δήλωσή τους αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.
Το μέγιστο όριο απαιτούμενων δαπανών είναι 15.000 ευρώ (χωρίς μπόνους επιστροφής φόρου), ενώ παραμένει η ποινή έξτρα φόρου 10% σε περίπτωση κατά την οποία οι υποβαλλόμενες αποδείξεις υπολείπονται σε αξία από τις απαιτούμενες.
Οι νέες επιβαρύνσεις
Ωστόσο, υπό το βάρος των ξεκάθαρων πλέον δημοσιονομικών αποκλίσεων το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές, εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό και τη φορολόγηση των εισοδημάτων περίπου ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, ενοποίηση φόρων στην ακίνητη περιουσία αλλά και επέκταση του πόθεν έσχες σε όλες τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται πλέον να δίνουν αναλυτική αναφορά στην Εφορία με αποδείξεις για κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει, ενώ θα δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους αλλά και τις αποταμιεύσεις τους υπό μορφή καταθέσεων ή άλλων επενδυτικών τοποθετήσεων.
Ενδεικτικά, αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις δαπανών και καταθέσεις ή επενδύσεις ύψους 20.000 ευρώ μείον ένα εύλογο περιθώριο (10-15%%), για το οποίο δεν θα υποχρεούται να δώσει λεπτομερή αναφορά.
Για τον ΦΠΑ φαίνεται πως πλέον εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%. Αντί αυτού μελετάται η μείωση των συντελεστών για όσους πληρώνουν με πιστωτική κάρτα, μέτρο που όμως δεν έχει κλειδώσει.
Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών – επιτηδευματιών θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επαγγελματική δραστηριότητα, το ενοίκιο, τα τετραγωνικά μέτρα του επαγγελματικού χώρου και η αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης, οι αμοιβές και το πλήθος των εργαζομένων, τα πάγια μηνιαία έξοδα, κ.α..
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περιορίσει στο ελάχιστο φορολογικές εξαιρέσεις και απαλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται σχέδια για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, η κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις, αλλά και η κατάργηση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας.
Η εξίσωση των αγοραίων τιμών των ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες φαίνεται πως αναβάλλεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ωστόσο μελετάται ένας ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα περιλαμβάνει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων.