[Όποτε ακούσεις τον Πάγκαλο μας λέει ότι έχει συγχωνεύσει και εξυγιάνει 500, 1000 ανάλογα με τα κέφια του... μάλιστα κατά καιρούς αναρτά και κάτι λίστες στη σελίδα του Αντιπροέδρου... Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε τον Αντιπρόεδρο, είμαστε σίγουροι ότι ο Παπαδήμος δεν θα βρεί άχρηστους οργανισμούς να κλείσει αφού του έκλεισε όλους ο Πάγκαλος]
Λουκέτα σε μια σειρά από φορείς του Δημοσίου που κρίθηκε ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο.
Το 2012 θεωρείται χρονιά - ορόσημο για την επιβίωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι για την Ελλάδα, η πραγματική ανάκαμψη θα αργήσει αρκετά χρόνια. «Μιλάμε για το 2020, ίσως και αργότερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στα «Νέα».
Οι τροϊκανοί επιστρέφουν στις 16 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, διάρκειας ως το 2014, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη δανειακή σύμβαση. Περίπου 89 δισ. ευρώ θα φτάσουν στα ταμεία του Δημοσίου ως τα μέσα Μαρτίου, αν όλα πάνε καλά και κλείσει η συμφωνία, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση.
Η τρόικα, ωστόσο, δεν εφησυχάζει, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει ήδη αποστείλει τις θέσεις της με κάποια ενδεικτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει του νέου προγράμματος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα κινείται στον άξονα όπου είχε αφήσει να εννοηθεί και κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στην Αθήνα: τάσσεται κατά των νέων φόρων και των οριζόντιων μέτρων, αλλά υπέρ της περικοπής δαπανών και της μείωσης του κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν έχει κάνει ρητή αναφορά σε απολύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν, όπως παρατηρούν με νόημα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζει τη δική της εκδοχή περικοπής δαπανών, η οποία προκρίνει το κλείσιμο των φορέων εκείνων που δεν προσφέρουν ουσιαστικό έργο, όπως
επισημαίνεται. Το κλείσιμο θα συνεπάγεται και απόλυση για τους εργαζομένους στους εν λόγω φορείς. Το μέγεθος της εξοικονόμησης με το κλείσιμο αυτών των φορέων δεν θα είναι τέτοιο ώστε να ικανοποιεί την απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος, όμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα δώσει το στίγμα της νέας κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθηθεί.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην καταφύγει και πάλι στην επιβολή νέων οριζόντιων φορολογικών μέτρων. Ωστόσο οι πηγές προσθέτουν ότι δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, αν τα άλλα μέτρα δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, «ίσως χρειασθεί να το κάνουμε».
Το νέο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για το 2012, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η «μαύρη τρύπα» του 2011, αλλά και τα μέτρα του 2013-2014, με αρκετά μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης, όπως επισημαίνεται.