27 Δεκεμβρίου 2011

Σαμόα: Κανένας κάτοικος δεν θα βιώσει την 30η Δεκεμβρίου

Μέχρι τώρα το βασίλειο της Σαμόα διαφημίζονταν τουριστικά με το σλόγκαν: "Εκεί όπου ο ήλιος δύει τελευταίος", αλλά από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Σαμόα θα είναι το κράτος όπου ο ήλιος θα ανατέλλει πρώτος.

Η Σαμόα που βρίσκεται στο μέσο της απόστασης Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης θα αλλάξει ζώνη ώρας. Οι κάτοικοί της δεν θα "ζήσουν" την ερχόμενη Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Η χώρα θα διαγράψει μια μέρα από το ημερολόγιό της προκειμένου να μεταπηδήσει σε άλλη ζώνη ώρας και από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου θα περάσει κατευθείαν στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, καθώς η αλλαγή ζώνης προς τα δυτικά θα σημάνει και αλλαγή ημερομηνίας μιας και η χώρα θα περάσει το "διεθνές σύνορο της ημερομηνίας". Έτσι η χώρα που έκανε τελευταία Πρωτοχρονιά, φέτος θα υποδεχθεί το 2012 πρώτη από όλους και 12 ώρες πριν από την Ελλάδα.


Η αλλαγή ώρας και ημερομηνίας οφείλεται σε οικονομικούς λόγους. Η χώρα είναι "προσανατολισμένη και προσαρτημένη", οικονομικά και πολιτικά, στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ασία με τις οποίες όμως μέχρι τώρα είχε 23 ώρες διαφορά. Μάλιστα με τα νησιά Τόνγκα που βρίσκονται μόνο 900 χλμ δυτικότερα, η Σαμόα είχε διαφορά μια ολόκληρη μέρα!

Με την κίνηση αυτή η Σαμόα θα αποκαταστήσει το λάθος που έκανε πριν 119 χρόνια, όταν το 1892 μετακινήθηκε μια ώρα ανατολικά, πιστεύοντας ότι η χρονική εγγύτητα στις ΗΠΑ θα ωφελούσε τη χώρα. Από τότε όμως πέρασε ένας αιώνας και το οικονομικό ρεύμα τρέχει για τη χώρα προς την άλλη κατεύθυνση δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα καθώς η Παρασκευή στη χώρα ήταν Σάββατο στη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία ή η Κυριακή ήταν Δευτέρα στην υπόλοιπη "γειτονιά".

Από την 31η Δεκεμβρίου όμως όλοι θα έχουν την ίδια μέρα και το μόνο πρόβλημα θα είναι ότι τα ανατολικά νησιά του συμπλέγματος θα συνεχίσουν να είναι μια μέρα πίσω καθώς ανήκουν στις ΗΠΑ και αποτελούν την Αμερικάνικη Σαμόα,

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της χώρας, Tuila'epa Sailele Malielegaoi, λέει χιουμοριστικά: "Θα εκμεταλλευθούμε τουριστικά το "πλεονέκτημα" μιας και όποιος έχει γενέθλια μια μέρα θα μπορεί να τα γιορτάζει σε εμάς και περνώντας στην ανατολική Σαμόα θα μπορεί να τα ξαναγιορτάσει την επόμενη μέρα".

Στην αλλαγή της ώρας θα συμμετέχουν υποχρεωτικά και οι κάτοικοι της ατόλης Tokelau που βρίσκεται 500 χλμ βορειότερα της Σαμόα και ανήκει στη Νέα Ζηλανδία. Η Σαμόα είναι η πύλη της ατόλης στον κόσμο μιας και δεν διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Σαμόα.

Για την αλλαγή της ώρας και της ημερομηνίας έχει προετοιμαστεί γιορτή στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν 300 άτομα, ενώ τα Ταχυδρομεία της χώρας θα κυκλοφορήσουν ειδικά γραμματόσημα. Οι μόνοι που θα στεναχωρηθούν βέβαια είναι οι 775 κάτοικοι της χώρας, των 200.000 ατόμων, που έχουν γενέθλια στις 30 Δεκεμβρίου.

Το διεθνές όριο αλλαγής της ημερομηνίας εκτείνεται χονδρικά κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού της Γης. Σ'αυτό συμφώνησαν οι εκπρόσωποι 25 χωρών τον Οκτώβριο του 1884 στην Ουάσινγκτον, χωρίζοντας τη Γη σε 24 ζώνες ωρών που η κάθε μια είχε 15 μοίρες γεωγραφικό μήκος. Η τελευταία αλλαγή ήταν το 1995 η μετάβαση όλης της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, Kiribati, που εκτείνεται σε απόσταση 5.000 χλμ., από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Μέχρι τότε η μισή χώρα στη δύση είχε 24 ώρες διαφορά με την άλλη μισή στην ανατολή. Τότε αποφάσισαν να περάσει όλη η χώρα το διεθνές όριο ημερομηνίας προς τα δυτικά.