22 Δεκεμβρίου 2011

Αντιδρούν οι βρετανοί σε απόφαση του ΕΔ ότι πρέπει να κρατήσουν τους λαθραίους και να μην τους επιστρέψουν στην Ελλάδα

[Εμείς πότε θα ανοίξουμε το λιμάνι της Πάτρας να τους στείλουμε καμιά καραβιά να δούνε τη γλύκα όλοι που μας κάνουν τους δύσκολους...]

Αντιδράσεις προκαλεί στη Βρετανία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δικαιώσει αιτούντες άσυλο λαθρομετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ που ζητούν από τη βρετανική και την ιρλανδική κυβέρνηση να μην τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα, απ’ όπου εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η απόφαση του δικαστηρίου τονίζει ότι το Λονδίνο και το Δουβλίνο δεν πρέπει να προβαίνουν σε επιστροφή λαθρομεταναστών σε χώρες όπου υπάρχει κίνδυνος «απάνθρωπης μεταχείρισής τους». Η απόφαση αναφέρεται στο αίτημα ασύλου έξι υπηκόων του Αφγανιστάν, του Ιράν και της Αλγερίας που βρίσκονται σε βρετανικό και ιρλανδικό έδαφος έχοντας εισέλθει στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερωτήθηκε για διευκρινίσεις από τα αρμόδια δικαστήρια στη Βρετανία και την Ιρλανδία που διατύπωσαν ανησυχίες για τις συνθήκες φιλοξενίας λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, λόγω του εξαιρετικά επιβαρυμένου συστήματος χορήγησης ασύλου στη χώρα.

Οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία στην αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης Δουβλίνο 2 που προβλέπει επιστροφή των λαθρομεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος των Βρετανών Συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε την απόφαση «αναμενόμενη, αλλά εκνευριστική», καλώντας την Κομισιόν να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λαθρομεταναστών που ζητούν άσυλο. «Δεν προσπαθούμε να επιστρέψουμε ανθρώπους σε κάποια αφρικανική δικτατορία, αλλά σε μία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έπρεπε να είναι δεδομένος», δήλωσε ο Τίμοθι Κίρκχοουπ.

Η οργάνωση Migrationwatch προειδοποιεί ότι η απόφαση ανοίγει την Κερκόπορτα για αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη Βρετανία, καθώς ο καθένας μπορεί τώρα να ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Μεταναστών αντίθετα χαιρέτισε την απόφαση, σημειώνοντας ότι η ευθύνη υποδοχής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου λαθρομεταναστών στην Ευρώπη πρέπει να μοιραστεί ισότιμα μεταξύ όλων των χωρών της ηπείρου, ιδίως αυτών της δυτικής Ευρώπης που δέχονται πολύ μικρότερο αριθμό σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Μετανάστευσης, Ντέιμιαν Γκριν δήλωσε πάντως ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να αξιολογούνται στη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Ελλάδα για τη βελτίωση του τοπικού συστήματος.