Σε νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα στην Αυστραλία αναφέρεται δημοσίευμα του Γκάρντιαν. Σημειώνεται ότι κατά το τρέχον έτος 2.500 Έλληνες πολίτες έφυγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία και άλλοι 40.000 έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Μπιλ Παπαστεργιάδης τονίζει ότι η νέα γενιά νεαρών μεταναστών περιλαμβάνει πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δάσκαλους και τραπεζίτες που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε οποιονδήποτε τομέα. Προσθέτει ότι η κοινότητα στη Μελβούρνη έχει λάβει χιλιάδες γράμματα, email και τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους Έλληνες που ψάχνουν δουλειά.
Σημειώνεται επίσης η μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων πολιτών από την Ιρλανδία στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ και από την Πορτογαλία στην Αγκόλα, καθώς και ανεπίσημα στοιχεία που δείχνουν μαζική φυγή από την Ιταλία και την Ισπανία σε χώρες όπως η Αργεντινή. Το νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ευρώπη οφείλεται στη δεινή οικονομική κατάσταση και τις δυσοίωνες προοπτικές της ηπείρου.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημειώνεται ότι κατά το τρέχον έτος 2.500 Έλληνες πολίτες έφυγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία και άλλοι 40.000 έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον.
Τονίζεται η ιδιαίτερη έλξη που φαίνεται να έχει η Αυστραλία για τους αποφοίτους. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, Μπιλ Παπαστεργιάδης τονίζει ότι η νέα γενιά νεαρών μεταναστών περιλαμβάνει πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, δασκάλους και τραπεζίτες που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε οποιονδήποτε τομέα, όντες απελπισμένοι. Σημειώνει επίσης ότι η κοινότητα στη Μελβούρνη έχει λάβει χιλιάδες γράμματα, email και τηλεφωνήματα από απεγνωσμένους Έλληνες που ψάχνουν δουλειά.
Μία 45χρονη καλλιτέχνης, ιδιοκτήτρια γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας που επέστρεψε τελικά στη Μελβούρνη όπου είχε γεννηθεί, λέει στην εφημερίδα ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία αίσθηση πολιορκίας, ενώ η Αυστραλία δίνει την εικόνα χώρας των ευκαιριών. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να κοστίσει δύο χαμένες γενιές.
Το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα που επικαλείται ο Γκάρντιαν, 1,21 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελλάδας εγκατέλειψαν τη χώρα, ποσοστό 10,8% του πληθυσμού. Κύριοι προορισμοί ήταν η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αλβανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Ισραήλ και το Βέλγιο.
Οι Έλληνες με επαγγελματική ειδίκευση είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μετανάστευσης, όπως δείχνει η φυγή 4.886 γιατρών το 2010, δηλαδή σχεδόν ενός στους δέκα γιατρούς της χώρας.
Την ίδια ώρα 1,3 εκατομμύρια μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2011, κυρίως όμως άνθρωποι χωρίς υψηλή επαγγελματική κατάρτιση από χώρες φτωχότερες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Γεωργία.
skai.gr