11 Δεκεμβρίου 2011

ΣΔΟΕ: "Εμείς πιάνουμε τους μεγαλοοφειλέτες και οι δικαστές τους αφήνουν ελεύθερους"

Αγανάκτηση εκφράζεται από παράγοντες του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας για την «ευνοϊκή», όπως τη χαρακτηρίζουν, μεταχείριση των επώνυμων φοροοφειλετών από τις δικαστικές αρχές. «Εμείς τους πιάνουμε και αυτοί τους αφήνουν ελεύθερους», δηλώνουν.

Οι πρόσφατες αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων, που ούτε προφυλάκισαν ούτε επέβαλαν την παραμικρή εγγύηση σε πρόσωπα γνωστά από κοσμικές στήλες και λάιφ στάιλ εκπομπές επειδή δεν απέδωσαν στο κράτος ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ, έχει φέρει σε αδιέξοδο τους διωκτικούς μηχανισμούς, που μιλάνε πια για «ασυλία των γκλαμουράτων», ενώ αποδίδουν «έλλειψη αναστήματος στους δικαστικούς, που δεν έχουν το σθένος να στείλουν έναν από αυτούς τους επώνυμους στον Κορυδαλλό, έστω για μία εβδομάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», κύκλοι του ΣΔΟΕ έκαναν λόγο για «τηλεοπτική δημοκρατία» και για «τηλεοπτικά δικαιώματα, που υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις των συλληφθέντων για αδικήματα κακουργηματικής φοροϋπεξαίρεσης, καταδεικνύουν ότι «η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή».

Οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος αναφερόμενοι «στην αναλογικότητα του δικαίου», δηλώνουν: «Δεν μπορείς να προφυλακίζεις το "βαποράκι" και να αφήνεις ελεύθερο τον κατηγορούμενο για σοβαρές μορφές οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι δογματική. Πρέπει να παρακολουθεί τις κοινωνικές τάσεις, τις κοινωνικές αντιλήψεις και τη συγκυρία. Ε, σε μια τέτοια συγκυρία, όπου κόβεται το ρεύμα στον συνταξιούχο, ο οποίος δεν οφείλει στο κράτος, δεν μπορεί να αφήνονται ελεύθεροι κάποιοι, επειδή είναι επώνυμοι ή ''γκλαμουράτοι''»!

Από την άλλη πλευρά, οι δικαστικές αρχές αιτιολογούν τις αποφάσεις τους, αναφέροντας ότι εκκρεμεί υπαγωγή των συλληφθέντων στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, βάσει του οποίου δεν μπορεί να προχωρήσει η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο, καθώς η διαδικασία αυτή παρέχει προστασία στον επιχειρηματία και αναστέλλει κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον του.

Πάντως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι κατηγορηθούν και καταδικαστούν για φορολογικές παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, όπως είναι η φοροδιαφυγή, κινδυνεύουν με δέσμευση, απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων και δήμευση περιουσίας. Ο εν λόγω νόμος καλύπτει περιπτώσεις από τον Απρίλιο του 2010 και μετά και σκοπός είναι να καταφέρει το κράτος να εισπράξει τα οφειλόμενα, εάν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση δεν έχουν καταβληθεί από τον υπαίτιο.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ παίζουν το... παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους μεγαλοοφειλέτες. Ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων είναι η κυριότερη δυσκολία, επειδή όσοι κατηγορούνται για μη καταβολή ΦΠΑ έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους και δεν τα έχουν στο όνομά τους. Πολλοί έχουν φροντίσει να μεταβιβάσουν σε offshore εταιρείες ακίνητα ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, όπου η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η οποία καλύπτει το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών, είναι ένα από τα «αγκάθια» που βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους οι διωκτικοί μηχανισμοί. Περίπου τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και στις περιπτώσεις που οι συλληφθέντες είναι μεγαλομέτοχοι ανώνυμων εταιρειών, όπου δεν μπορούν να δεσμευτούν τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μετόχων. Έτσι, μετά από κάθε σύλληψη ξεκινάει ένα «κρυφτό» μεταξύ του μεγαλοοφειλέτη και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Ωστόσο, τρόποι για να φτάσουν οι διωκτικές υπηρεσίες στο ζητούμενο υπάρχουν.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στο ποιοι κρύβονται πίσω από τα εταιρικά σχήματα. Όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» στελέχη του ΣΔΟΕ, όταν βρεθούν τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία έχουν καταλήξει τα υπό διερεύνηση περιουσιακά στοιχεία, τότε καλούνται στην υπηρεσία όπου τους ζητούνται εξηγήσεις για το πώς τα απέκτησαν και, επίσης, εάν έχουν καταβάλει τους αναλογούντες φόρους κ.λπ. Εάν δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν, ασκούνται ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή, που είναι κακούργημα για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ κατά περίπτωση απαγγέλλονται κατηγορίες και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).