05 Δεκεμβρίου 2011

Απο μηχανής θεός η Τουρκία για το Εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ

Η δραματική μείωση των εν Ελλάδι αντιντόπινγκ ελέγχων δεν θα έχει τελικά επιπτώσεις στη διαπίστευση του Ελληνικού Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες ελληνικές ομοσπονδίες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν για πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους για οικονομικούς λόγους, έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο εργαστήριο που δεν συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ελέγχων για να διατηρήσει τη διαπίστευσή του από τη WADA. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ ένα εργαστήριο προκειμένου να συνεχίσει να απολαμβάνει τον τίτλου του διαπιστευμένου υποχρεούται, εκτός των άλλων, να διενεργεί 3.000 ελέγχους ετησίως.

Η Τουρκία και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ήρθαν να «επέμβουν» ως απομηχανής θεοί, καθώς στέλνοντας τα δείγματά τους για εξέταση στο εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ, το βοηθούν να διατηρήσει τη διαπίστευσή της WADA.

Το ελληνικό εργαστήριο αυτή τη στιγμή δέχεται δείγματα από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αλβανία και τη Συρία, τα οποία του καλύπτουν το 70% της δραστηριότητάς του. Μάλιστα τα δείγματα από την Τουρκία είναι το 50% των συνολικών δειγμάτων που εξετάζει το εργαστήριο. Η επιλογή των Τούρκων να στέλνουν τα δείγματά τους στην Ελλάδα προέκυψε μετά την αφαίρεση της διαπίστευσής, από τη WADA, του τουρκικού εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ, γεγονός που κατέστησε το ελληνικό εργαστήριο το μοναδικό που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού αφαιρέθηκε και η διαπίστευση του εργαστηρίου της Τυνησίας.

Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν δυνατότητες οικονομικής αξιοποίησης του ελληνικού εργαστηρίου που όμως υποφέρει από υποχρηματοδότηση και λειτουργεί με εργαζόμενους που πληρώνονται με καθυστέρηση λαμβάνοντας έναντι του μισθού τους. Χαρακτηριστικό των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά στο ελληνικό εργαστήριο είναι ότι πρόσφατα υπογράφθηκε σύμβαση με την Αλβανία, ώστε όλα τα αντιντόπινγκ δείγματα από τη γειτονική χώρα να ελέγχονται στην Ελλάδα. Παρόμοιες συμβάσεις ενδέχεται να υπογραφούν και με άλλες χώρες ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ελληνικού εργαστηρίου.