16 Δεκεμβρίου 2011

Λιγότερο δεσμευτική η διακρατική συμφωνία (;)

Η διακρατική συμφωνία για τη σχεδιαζόμενη δημοσιονομική ένωση στην Ε.Ε. θα είναι λιγότερο δεσμευτική από ότι επιθυμούσε αρχικά η Γερμανία. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να κατέβουν στο τραπέζι προτάσεις που να παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο ή να παρερμηνεύουν το περιεχόμενό του. Το επιχείρημα που προβάλλεται αφορά στη Μ. Βρετανία και το ενδεχόμενο να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που το περιεχόμενο της διακρατικής συμφωνίας προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

Εκδήλωση καλών προθέσεων;

Έτσι, σε ορισμένα σημεία της η νέα διακρατική συμφωνία δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μια αυτοδέσμευση των κρατών-μελών που θα την υπογράψουν. Ένα από τα βασικά σημεία είναι η έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε χώρες με υπερβολικά ελλείμματα. Εδώ η πρόβλεψη θα ισοδυναμεί με εκδήλωση καλών προθέσεων, γιατί οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μια τέτοια διαδικασία μόνο με πλειοψηφία μπορεί να ξεκινήσει. Οι χώρες της ευρωζώνης όμως επιδιώκουν το αντίθετο. Να ξεκινά η διαδικασία για επιβολή κυρώσεων, όταν δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας. Κατοχύρωση στη διακρατική συμφωνία κάτι τέτοιου, αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
Λόγω όλων αυτών, το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, που χαιρετίστηκε κυρίως από το γερμανογαλλικό άξονα ως μια νέα «κουλτούρα στη δημοσιονομική πειθαρχία», σχετικοποιείται.

Το Φεβρουάριο το επόμενο συμβούλιο κορυφής

Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η νέα διακρατική συμφωνία θα αποκτήσει λιγότερη σημασία από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που τέθηκε σε εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα, και τον προκαταρκτικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και του συντονισμού δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Η διακρατική συμφωνία θα περιγράφεται σε λίγες σελίδες. Οι διαπραγματεύσεις της ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν υφυπουργοί των υπουργείων Οικονομικών, ανώτατοι αξιωματούχοι των κρατών - μελών και ευρωβουλευτές, θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη. Θα συμμετέχουν όλες οι χώρες, ακόμη κι αυτές που εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους, εκτός της Μ. Βρετανίας. Και όπως είπε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι, το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου – ένα μήνα νωρίτερα από ότι είχε ανακοινωθεί – θα συγκληθεί το επόμενο συμβούλιο κορυφής για την ανταλλαγή απόψεων στο κείμενο της συμφωνίας.

ΣΚΑΪ