Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αίτημα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικά πακέτα στήριξης, αποδεχόμενοι ότι αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται «κατά περίπτωση» σύμφωνα με τους κανόνες που έχει το ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι νωρίς την Παρασκευή μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 ο Σαμαράς δήλωνε:
Δήλωσα στον Πρωθυπουργό ότι η Νέα Δημοκρατία:1. Είναι θετική στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
2. Είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη μείωση των κονδυλίων για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το 2013.3. Θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.
Στις 13 Ιουλίου 2011 δήλωνε στην ΠΕ της ΝΔ:
Αλλά η συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Διότι έβαλε τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης απευθείας στο παιγνίδι των αγορών. Και τα κρατικά ομόλογα στο παιγνίδι της διεθνούς κερδοσκοπίας.
Κι είναι οξύμωρο από τη μια να συμφωνεί κανείς με τη συμμετοχή των ιδιωτών, και από την άλλη να καταγγέλλει τα παιγνίδια των κερδοσκόπων. Αυτό ακριβώς έκανε στην τελευταία επιστολή του προς τον κ. Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός.
Όπως είναι επίσης οξύμωρο και αντιφατικό, από τη μια πλευρά, να θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, κι από την άλλη να καταγγέλλουμε τους οίκους αξιολόγησης και τα παιγνίδια τους. Κι αυτό ακριβώς κάνουν τώρα ορισμένοι αξιωματούχοι τις Ευρωζώνης. Μα οι ιδιώτες, στους οίκους αξιολόγησης θα απευθυνθούν για να αγοράσουν πλέον κρατικά ομόλογα…
Την προηγούμενη της Συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 δήλωνε:
«Η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή εξ αρχής. Που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού.»