16 Δεκεμβρίου 2011

Προθεσμία ενός μήνα στην "Κυβέρνηση"

Να προωθήσει όλες τις εκκρεμότητες που απαιτούνται προκειμένου να καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο μέσα σε ένα μήνα κλήθηκε η κυβέρνηση από τους επικεφαλής της τρόικας, που αναχώρησαν την Παρασκευή από την Αθήνα έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών τους.


Έτσι, μέχρι τις 15-20 Ιανουαρίου, οπότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο στη χώρα μας, θα πρέπει:

Να έχει βρεθεί οριστική λύση στο πώς θα οδηγηθούν στην έξοδο δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, είτε με εφεδρεία είτε με απολύσεις

Να έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για μείωση του κατώτατου μισθού

Να έχουν ανοίξει πλήρως τα κλειστά επαγγέλματα

Να έχουν ετοιμαστεί οι προτάσεις για τα διορθωτικά μέτρα λόγω των αποκλίσεων του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και

Να έχουν ετοιμαστεί οι προτάσεις για τα μέτρα της τριετίας 2013-2015.

Μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα πρέπει ακόμη να έχει νομοθετηθεί:

  • Η μείωση των επικουρικών συντάξεων
  • Η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων
  • Η ένταξη όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΠΥ
  • Η μείωση του αριθμού δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων
  • Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και
  • Η επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τοποθέτησή του στη Βουλή όπου απάντησε σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να γίνει από αυτή την κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά η μάχη θα δοθεί στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, η ΝΔ επιμένει ότι τα μέτρα που θα δεσμεύσουν τη χώρα για την επόμενη τριετία πρέπει να αποφασιστούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, με τον Αντώνη Σαμαρά να τονίζει από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι επιλογές που επέτειναν την ύφεση.

Κριτική στην πολιτική του μνημονίου άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι επιδείνωσε την ύφεση. "Ήταν σοβαρό λάθος η εμμονή στη μείωση του ελλείμματος αποσυνδεδεμένη από τους δείκτες της ύφεσης. Η επιμονή στη μείωση του ελλείμματος οδήγησε σε περικοπές μισθών κι αυτό επιδείνωσε περισσότερο τη ύφεση".