«Δεν θα θέλαμε να είμαστε...Βρετανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Φρ. Μπαρουέν.
Ο Μπαρουέν επανέλαβε τις επικρίσεις του Παρισιού για τη βρετανική οικονομία που προκάλεσαν μια αντίδραση του Λονδίνου και οργή μεγάλης μερίδας του βρετανικού Τύπου.
Την ίδια ώρα το Λονδίνο απέρριπτε τις επικρίσεις του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας για την οικονομική κατάσταση της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές είχαν επιδοκιμάσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης.
«Καταρτίσαμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματός μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, επικαλούμενος το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εξάλειψη του συνόλου σχεδόν του δημοσίου ελλείμματος έως τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.
«Το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων δείχνει την αξιοπιστία του προγράμματος αυτού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, με το επιτόκιο δεκαετούς διάρκειας να είναι τώρα στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Γερμανίας και σαφώς χαμηλότερο αυτού της Γαλλίας.
Ο εκπρόσωπος αντέδρασε στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, σύμφωνα με τον οποίο η οικονομική κατάσταση στη Βρετανία είναι λιγότερο καλή από αυτήν της χώρας του.
Πριν από την ενδεχόμενη υποβάθμιση του τριπλού Α της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, οι οίκοι αξιολόγησης θα έπρεπε να αρχίσουν από την υποβάθμιση «της Βρετανίας που έχει περισσότερα ελλείμματα, το ίδιο χρέος, περισσότερο πληθωρισμό, μικρότερη ανάπτυξη από εμάς», είπε ο Νουαγιέ σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα le Telegramme που δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη.
Αργότερα την ίδια ημέρα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε ότι η Βρετανία είναι σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση με ένα ποσοστό ελλείμματος αντίστοιχο εκείνου της Ελλάδας» και «ένα ποσοστό χρέους αντίστοιχο του δικού μας».
Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν μια εβδομάδα μετά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Όλες οι χώρες της ΕΕ με εξαίρεση τη Βρετανία συμφώνησαν επί της αρχής σε μια νέα συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Σκανδαλώδη» τα γαλλικά σχόλια
Σήμερα ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» τα γαλλικά σχόλια για την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία.
«Δεν είναι ο ρόλος του διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας να προτρέπει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας άλλης χώρας», γράφουν οι Times. «Υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση όταν σάς ρωτούν για την πιστοληπτική ικανότητα μιας άλλης χώρας: Ουδέν σχόλιο», εκτιμά η εφημερίδα.
«Δόλιο» χαρακτηρίζει η Sun τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας. «Κύριε Νουαγιέ, είστε ένας ανόητος που βαθμολογείται με ΑΑΑ».
Η εφημερίδα Financial Times προσάπτει στον Κριστιάν Νουαγιέ ότι «καταφεύγει στο εθνικισμό».
Για την Daily Telegraph «Η Γαλλία κήρυξε φραστικό πόλεμο κατά της Βρετανίας».
Μόνο οι εφημερίδες The Independent και The Guardian, δύο γενικά φιλοευρωπαϊκές εφημερίδες, δεν σχολιάζουν τις γαλλικές επικρίσεις.
Την Πέμπτη, ο βρετανικός Τύπος είχε επικαλεσθεί δηλώσεις, που δημοσιεύθηκαν στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine, του προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος φέρεται ότι κατηγόρησε τον Κάμερον ότι συμπεριφέρεται σαν ένα «πεισματάρικο παιδί» στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Ο εκπρόσωπος του Κάμερον προσπάθησε επίσης να θέσει τέρμα στις εικασίες, σύμφωνα με τις οποίες το Λονδίνο επιδιώκει τη συμμαχία με ορισμένες χώρες της ΕΕ για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή συνθήκη.
Ο Κάμερον είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες με τους ηγέτες της Ιρλανδίας, της Τσεχίας και της Σουηδίας, την ώρα που Πράγα και Στοκχόλμη είπαν ότι χρειάζονται χρόνο πριν αποφανθούν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων και μια διαβούλευση για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας. Εμείς προσπαθούμε να μετέχουμε εποικοδομητικά στη διαβούλευση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.