06 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί έγινε ο καυγάς στο ΔΣ του ΔΝΤ

του Μ. Ιγνατίου
ΕΘΝΟΣ

Η σφοδρότατη διαμαρτυρία εναντίον της απόφασης της κ. Κριστίν Λαγκάρντ να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα χθες 5 Δεκεμβρίου, "αποτελεί απόφαση της έδρας που εκπροσωπείται από τη Βραζιλία και όχι του αντιπροσώπου της", διευκρίνισε στο "Εθνος" πηγή στην Ουάσιγκτον, η οποία υπογράμμισε ότι η θέση που εκφράστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ "δεν είναι προσωπική, (δηλαδή του αντιπροσώπου), αλλά της έδρας που εκπροσωπείται (αυτή τη στιγμή) από τη Βραζιλία".

Η διευκρίνιση κατέστη αναγκαία μετά την δημοσιοποίηση από το "Εθνος" και την "Ημερησία" του ονόματος του αντιπροσώπου της έδρας που εκπροσωπείται από τη Βραζιλία, του κ. Πάολο Νογκουέϊρα Μπατίστα, ο οποίος επέλεξε να αποστείλει δήλωση (statement) στο Δ.Σ. του Ταμείου υπογεγραμμένη από τον ίδιο, την οποία αφού διάβασε μέλος του γραφείου του (ο κ. Σανταρόζα), αποχώρησε υπό τις διαμαρτυρίες των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, που κατέκριναν όμως προσωπικά την στάση του κ. Μπατίστα.

Η πηγή εξήγησε ότι η πρακτική στο Ταμείο είναι ότι από την ημέρα που ο επικεφαλής μίας αποστολής (Τόμσεν) μοιράζει την έκθεση στα μέλη του Δ.Σ., πρέπει να περάσουν επτά ημέρες μέχρι την ημέρα της συζήτησης, αν και υπό κανονικές συνθήκες απαιτούνται 15 ημέρες. Ο κ. Τόμσεν παρέδωσε την έκθεση στις 30 Νοεμβρίου οπότε η συνεδρίαση έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Οταν ορίστηκε η συνεδρίαση σε διάστημα λιγότερο των επτά ημερών, έστειλαν διαμαρτυρία με σφοδρές αντιρρήσεις οι έδρες που αντιπροσωπεύονται από την Βραζιλία, την Ελβετία και την Ινδία.

Είχε προηγηθεί το αίτημα προς την Ελλάδα για να αφαιρέσει το λεγόμενο waiver και να ζητήσει επείγουσα διαδικασία για συζήτηση του θέματος της έκτης δόσης προς τη χώρα μας. Από την στιγμή που όσοι αντιδρούσαν δεν είχαν πλειοψηφία, η κ. Λαγκάρντ προχώρησε στην πραγματοποίηση της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά έδωσε το δικαίωμα στις έδρες που αντιδρούσαν να ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου με θέμα το ελληνικό αίτημα για επίσπευση της συζήτησης. Οι έδρες της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ελβετίας δεν το έπραξαν, διότι δεν είχαν πλειοψηφία, και έτσι ορίστηκε η συνεδρίαση για τις 5 Δεκεμβρίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η έδρα της Βραζιλίας διάβασε κείμενο-ποταμό εναντίον του τρόπου χειρισμού του θέματος με ειδικές αρνητικές αναφορές στη διαδικασία αφήνοντας αιχμές εναντίον των Ευρωπαίων, οι οποίοι -όπως ανέφερε το κείμενο που διάβασε ο κ. Σανταρόζα- αποφασίζουν χωρίς να δικαιούνται για τις διαδικασίες και τις συνεδριάσεις. Υποστήριξε ότι ο τρόπος δράσης των Ευρωπαίων είναι απαράδεκτος και δηλώνει έλλειψη σεβασμού προς τις υπόλοιπες έδρες-χώρες. Αμέσως μετά αποχώρησε για να αντιδράσουν αμέσως εκ μέρους των Ευρωπαίων ο κ. Φαγιόλ και ο Πρύτανης του Δ.Σ., ο Αιγύπτιος Σαλάν.

Ο πρώτος αποδοκίμασε με βαριά λόγια το κείμενο της έδρας που αντιπροσωπεύεται από τη Βραζιλία, λεγοντας ότι τουλάχιστον "αυτή η έδρα δεν μπορεί να δίδει μαθήματα συμπεριφοράς". Σύμφωνα με πληροφορίες εννοούσε ότι στο παρελθόν είχε γίνει ένορκη διοικητική εξέταση για την έδρα που εκπροσωπείται από τη Βραζιλία. Ο κ. Σαλάν καταδίκασε την συμπεριφορά έναντι των μελών του Δ.Σ. ως "μή αρμόζουσα".

Πάντως, από την ημέρα ανάληψης της ηγεσίας του Ταμείου από την κ. Λαγκάρντ, ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου αντιπαλότητα μεταξύ των Ευρωπαίων και των αναδυομένων χωρών, οι αντιπρόσωποι των οποίων πιστεύουν ότι μέσω της γενικής διευθύντριας η Ευρώπη "άλωσε" το ΔΝΤ.