19 Δεκεμβρίου 2011

Βεστερβέλε: «Απαραίτητος εταίρος στην ΕΕ η Βρετανία»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, προσφέρθηκε σήμερα, Δευτέρα, να άρει όλες τις διενέξεις στις σχέσεις Γερμανίας-Βρετανίας μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ νωρίτερα αυτό τον μήνα στην οποία σημειώθηκε έντονος διχασμός ανάμεσα στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο και πρόσθεσε ότι το να υπάρχει ένας ισχυρός χρηματοοικονομικός τομέας στη Βρετανία είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης.


«Για την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας απαραίτητος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Βεστερβέλε στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξή του στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Θα οφείλαμε να μείνουμε ενωμένοι, να σταθούμε πλάι-πλάι και θα έπρεπε να οικοδομήσουμε γέφυρες ανάμεσά μας μετά την τελευταία σύνοδο. Αυτή είναι η δική μου προσφορά και η δική μου χειρονομία».

Η Βρετανία ήταν η μοναδική χώρα η οποία δεν συναίνεσε στη συμφωνία της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Βρετανία θα πρέπει να απομονωθεί στις τάξεις της ένωσης και το εάν και κατά πόσον αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τον χρηματοοικονομικό τομέα στη χώρα.

«Δεν υπάρχει κρυμμένη ατζέντα εναντίον του Σίτι του Λονδίνου», διαβεβαίωσε πάντως ο Βεστερβέλε.

«Θεωρούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να έχουμε έναν ισχυρό τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εδώ στην πόλη του Λονδίνου», είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ.