Η αποτυχία στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας ήταν μόνο η αφορμή, ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης, να μετατραπεί σε «πεδίο μάχης» μεταξύ κορυφαίων υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Στο στόχαστρο βρέθηκε κυρίως ο καθ' ύλην αρμόδιος Δημήτρης Ρέππας, ωστόσο «βολές» εξαπέλυσαν και ο Ευ.Βενιζέλος κατά του Γ.Ραγκούση, ο Ανδρ.Λοβέρδρος κατά του Μ.Χρυσοχοΐδη.
Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να δώσει στην κυβέρνησή του χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, οι υπουργοί δεν απέφυγαν τον πειρασμό να ανταλλάξουν αιχμές μεταξύ τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, τις περισσότερες βολές δέχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ο οποίος κατηγορήθηκε για καθυστερήσεις και για τον τρόπο που το υπουργείο του υλοποιεί την εφεδρεία, με αποτέλεσμα τώρα η τρόικα να απαιτεί ευθέως απολύσεις.
Στο απυρόβλητο δεν έμεινε ούτε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος χρεώθηκε τον τρόπο που έγινε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων («δεν βοήθησε καθόλου» επεσήμαναν υπουργοί), δέχθηκε τα πυρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, σε σημείο που αρκετοί υπουργοί απέδωσαν τη σφοδρότητα της επίθεσης στην εσωκομματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ραγκούσης απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επειδή βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη σε μονάδες του Αιγαίου. Εγινε λόγος ακόμη και για μαϊμού - απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων από υπουργό ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Ραγκούση υπενθύμιζαν αργότερα ότι η απογραφή του 2010 έγινε κατ' εντολήν του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου το υπουργείο να διαπιστώσει τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων και να υπολογίσει πόσα χρήματα διατίθενται για τα μισθολογικά τους.
Στα αιτήματα υπουργών για εξαιρέσεις από την εφεδρεία, γιατί κάτι τέτοιο θα τίναζε το μέτρο στον αέρα. Αρωγός στις απόψεις Ρέππα στάθηκε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος άφησε αιχμές κατά των υπουργών που διαμαρτύρονται για την εφεδρεία τονίζοντας ότι έχουν ευθύνη διότι δεν λειτούργησαν οι επιτροπές αξιολόγησης των υπαλλήλων ώστε το μέτρο να είναι δίκαιο και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν το αίτημα της Αννας Διαματοπούλου να υπάρξει ενημέρωση για τους στόχους της εφεδρείας του 2011 και του 2012, εφόσον τίθεται τέτοιο θέμα, για να απαντήσει ο Ντ.Ρόβλιας ότι «εάν υπάρξει μεγάλη ανάγκη για νέο κύμα, να πάμε στον τομέα της Παιδείας που δεν αγγίξαμε και εξαιρέσαμε μια δεξαμενή περίπου 190.000».
Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου επέμεινε ότι το μείζον πρόβλημα είναι η ανάπτυξη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε: «Αν δεν ασχοληθούμε με την ανάπτυξη, που δεν είναι μόνο θέμα του Μιχάλη (Χρυσοχοΐδη) δεν πρόκειται να δούμε φως...