Υπό το ασφυκτικό βάρος της ανεργίας, που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17ετών, η βρετανική αντιπολίτευση ζητεί από τον Ντέιβιντ Κάμερον «καλύτερη ευρωπαϊκή συμφωνία για τη χώρα». Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δίνουν 41% στους Συντηρητικούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (όπως έχουμε γράψει και εμείς από χθες).
Στην κάθετη διαφωνία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνασπισμού και ηγέτη Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, για το βέτο του Κάμερον προστίθενται οι πιέσεις των Εργατικών που ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της με την Ευρώπη και οι απειλές του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας για δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης.
Αμετακίνητος παραμένει πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός, που υπερασπίστηκε για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες στο Κοινοβούλιο την άρνησή του να συνεργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων.
Σε δημοσκοπήσεις για το Reuters και την εφημερίδα «Sun» οι Συντηρητικοί παίρνουν για πρώτη φορά φέτος το προβάδισμα, εξασφαλίζοντας 41% στην πρόθεση ψήφου. Οι Τόρις βρίσκονται τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς (39%) παρά την ασφυκτική πίεση της αύξησης και της ανεργίας, που βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 128.000 το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2011 και έφτασε στα 2,64 εκατομμύρια, οδηγώντας πολλούς να μιλήσουν για ανεργία στα επίπεδα πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, που διαχειρίστηκε την ύφεση μετά την εποχή Θάτσερ. Σημειώνεται ότι η ανεργία μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών έχει εκτιναχθεί στο 22%, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 1992.