05 Δεκεμβρίου 2011

Oι υποψήφιοι παίκτες και προπονητές για τη "Χρυσή Μπάλα"

Δύο παίκτες της Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι και ο Λιονέλ Μέσι, κι ένας της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, συνθέτουν την τελική τριάδα υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στο γκαλά της FIFA που θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου στη Ζυρίχη.


Η αρχική λίστα περιλάμβανε 23 ποδοσφαιριστές που διεκδικούσαν το έπαθλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Αν νικητής αναδειχθεί ο Μέσι (και μάλιστα για τρίτη διαδοχική χρονιά!), θα καταστεί ο τρίτος παίκτης που το κατορθώνει για τρίτη φορά. Έχουν προηγηθεί μόνο οι Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974), Μισέλ Πλατινί (1983, 1984, 1985) και Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992).

Εκτός από τους ποδοσφαιριστές ανακοινώθηκε και η τριάδα για τον κορυφαίο προπονητή. Υποψήφιοι είναι οι Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, Ζοζέ Μουρίνιο, Πεπ Γκουαρντιόλα.


Το βραβείο για την καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστή διεκδικούν οι Μάρτα (Βραζιλία), Άμπι Γουάμπαχ (ΗΠΑ) και Χομάρε Σάουα (Ιαπωνία). Για το πιο όμορφο γκολ της χρονιάς (βραβείο «Πούσκας») θα μονομαχήσουν οι Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ και Γουέιν Ρούνεϊ.

Στην ψηφοφορία θα συμμετέχουν οι αρχηγοί και οι προπονητές όλων των εθνικών ομάδων και δημοσιογράφοι που έχει επιλέξει το France Football. Η λίστα των υποψηφίων επελέγη από την ποδοσφαιρική επιτροπή και την επιτροπή ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA σε συνεργασία με το France Football.