05 Δεκεμβρίου 2011

Απογραφή στην κατεχόμενη Κύπρο

Απογραφή πληθυσμού έγινε χθες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, ίσχυσε διάταγμα απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από πέντε τμήματα και 66 συνολικά ερωτήσεις.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η απογραφή είναι «αναξιόπιστη» και ότι τα αποτελέσματά της, δεν θα έχουν καμιά αξία. Υπενθύμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε πρόταση για απογραφή σε όλη την Κύπρο, υπό την αιγίδα και εποπτεία διεθνών οργανισμών.

Μια σωστή και αξιόπιστη απογραφή πληθυσμού θεωρείται καίρια, αναφορικά με μια από «τις μεγάλες πληγές του Κυπριακού, το θέμα των εποίκων», είπε ο κ. Στεφάνου και υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, ζητεί την απογραφή για να διαφανεί ο πραγματικός αριθμός των εποίκων και, όπως τόνισε, μόνο μέσα από μια αξιόπιστη διαδικασία μπορούν να γίνουν δεκτά ως αξιόπιστα τα στοιχεία, τα όποια στοιχεία τώρα «δεν έχουν καμιά αξιοπιστία» .

Σύμφωνα με ισχυρισμούς του καθεστώτος, την «απογραφή» παρακολουθούν επτά παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, δημοσιεύματα στον Τουρκοκυπριακό τύπο αναφέρουν ότι κανείς από τους επτά παρατηρητές δεν έχει σχέση με τον ΟΗΕ και ούτε ανατέθηκε από τον οργανισμό οποιαδήποτε επίβλεψη της διαδικασίας. Η εφημερίδα Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο κ. Ντουρ δεν έχει σχέση με τα ΗΕ και πως για τη δουλειά του στα κατεχόμενα θα πληρωθεί από την «ΤΔΒΚ» Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Ντουρ δουλεύει για μια εταιρεία με την ονομασία JMSTAT.

Ο υπουργός εσωτερικών του καθεστώτος, κάλεσε και τους παράνομους εργάτες να συμμετάσχουν στην «απογραφή», λέγοντας ότι με την εφαρμογή του «νόμου» περί αμνηστίας δεν τίθεται θέμα απέλασης τους. Ο αριθμός του πληθυσμού αναμένεται να ανακοινωθεί σε 2 - 3 μέρες, ενώ οι λεπτομέρειες σε 2 - 3 μήνες. Η «απογραφή», στις 15 Δεκεμβρίου 1996, είχε δείξει πληθυσμό 200.587, ενώ η τελευταία το 2006, 256.644.
Στο μεταξύ, τους 99.120 έφθασαν σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίμπρις» οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν πάρει πιστοποιητικό γέννησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνεται ότι, ενώ διενεργείται απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έφθασαν τις 93.308.

Όπως δήλωσε ο κ. Συλικιώτης στην «Κίμπρις», μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011 οι Τ/κ που έχουν πιστοποιητικό γέννησης της ΚΔ ανέρχονται στους 99.120 και οι Τ/κ κάτοχοι διαβατηρίων της ΚΔ 58.069. Τα καινούργια βιομετρικά διαβατήρια έχουν δοθεί ήδη σε 7.376 Τ/κ.

Σε ερώτηση, εάν υπάρχει νομικό εμπόδιο σε περίπτωση που ένας Τ/κ θελήσει να ζήσει στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Συλικιώτης απάντησε πως, εάν κάποιος Τ/κ θελήσει να επιστρέψει στην περιουσία του στο νότο, θα πρέπει να κάνει ανάλογη αίτηση. Εάν στο σπίτι του, πρόσθεσε, μένει κάποιος Ε/κ πρόσφυγας, η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο. Εάν οποιοσδήποτε Τ/κ θέλει να νοικιάσει ή να πουλήσει σπίτι στις ελεύθερες περιοχές, αυτό μπορεί να το κάνει και να κατοικήσει, συνέχισε. Όλοι οι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέληξε ο ΥΠΕΣ, μπορούν να επωφελούνται από όλα τα δικαιώματά τους