[Δείτε στο τέλος ένα έγγραφο που κυκλοφορεί και μιλάει για δύο προϋποθέσεις προκειμένου να υπογραφεί δανειακή σύμβαση:
1. Η εξυπηρέτηση του χρέους θα έχει προτεραιότητα και ότι περισσεύει θα πηγαίνει στις ανάγκες του κράτους
2. Σε μη εκπλήρωση υποχρεώσεων θα τοποθετείται από την ΕΕ, Επίτροπος Προϋπολογισμού που θα έχει ευρείες αρμοδιότητες στη παρακολούθηση των εξόδων και θα μπορεί να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις παρέκκλισης του προϋπολογισμού και του κανόνα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους αποτελεί προτεραιότητα...
Τα παραπάνω θα ζητηθεί να κατοχυρωθούν συνταγματικά...]
Για παραχώρηση ορισμένων τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκούς θεσμούς φέρεται να πιέζει το Βερολίνο, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.
«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε "ως εδώ"» ανέφερε η πηγή.
Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.
Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπ όψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup.
Statement on Greece