Θέμα: Ζημίες των κτηνοτρόφων στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας εξαιτίας των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας είναι εξαιρετικά αντίξοες. Το χιόνι σε πολλές περιοχές έφτασε το ένα μέτρο και οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Από το Δεκέμβριο του περασμένου έτους μέχρι σήμερα τα καιρικά φαινόμενα είναι τόσο έντονα, ώστε να κερδίσουμε την πανευρωπαϊκή πρωτιά ψύχους με -28 βαθμούς κελσίου στην πόλη της Φλώρινας.
Σύμφωνα με τα επίσημα κλιματολογικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ,αναφέρω ενδεικτικά τον μήνα Ιανουάριο, όπου για πέντε ημέρες μεταξύ 15 ως και 19 Ιανουαρίου το θερμόμετρο έδειξε μέγιστη θερμοκρασία -9,6 βαθμούς Κελσίου με τη χαμηλότερη να αγγίζει τους -30 βαθμούς. Το ίδιο διάστημα ο Δήμος Φλώρινας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι ζωϊκές παραγωγές εκτροφής αιγοπροβάτων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας υπέστησαν μεγάλες ζημίες. Αναλυτικότερα, καταγράφηκαν απώλειες αιγοπροβάτων και νεογέννητων αμνοεριφίων, η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε, τα νερά για πότισμα πάγωσαν, ζωοτροφές καταστράφηκαν από το χιόνι, την υγρασία και την παγωνιά, σταβλικές εγκαταστάσεις αποκλείστηκαν με συνέπεια να μην εξυπηρετηθεί βιώσιμα το ζωϊκό κεφάλαιο (σίτιση, άρμεγμα), ενώ ταυτόχρονα οι καταστροφές στο δίκτυο της ΔΕΗ είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης έως 2 ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και ως εκ τούτου την τραγική επιδείνωση της κατάστασης, αφού έπαψαν να λειτουργούν οι αρμεκτικές μηχανές και δεν υπήρξε παραγωγή γάλακτος.
Μέσα σε αυτόν τον χαλασμό οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν ακόμα να περισώσουν ότι μπορούν από τα κοπάδια τους και να αποτυπώσουν τις συνολικές ζημιές Αυτός είναι και ο λόγος που δε μπόρεσαν να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα. μόλις το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, κατάφεραν να συναντηθούμε και να καταγράψουμε τα δεδομένα και αφού πρώτα οι καιρικές συνθήκες έδειξαν κάποια μικρά στοιχεία βελτίωσης.
Οι κτηνοτρόφοι που βάλλονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δέχθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τα χτυπήματα μιας πρωτοφανούς θεομηνίας και έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και απόγνωση.
Η κατάσταση αυτή δείχνει επίσης τα κενά και τα σφάλματα του νέου νόμου, που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ. Το πιο απτό παράδειγμα είναι, ότι αποζημίωση προβλέπεται, όταν υπάρχει μείωση άνω του 30% της ετήσιας παραγωγής γάλακτος. Για τον κανονισμό δηλαδή δεν υπάρχει αιτία αποζημίωσης π.χ. για το 20%, δηλαδή δεν υπάρχει ζημία. Παράλληλα, δεν έχει υπολογιστεί ότι η πώληση του 90% της παραγωγής καλύπτει το κόστος παραγωγής και απομένει το 10%, ίσως και ακόμα λιγότερο, για να καταφέρει ο κτηνοτρόφος να ζήσει την οικογένεια του. Όπως δεν έχει υπολογιστεί, ότι, παρά το ύψος της ζημίας, ο κτηνοτρόφος της Φλώρινας κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες δε μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτα την προμήθεια γάλακτος στις εταιρείες, έτσι χάνει το προϊόν την ανταγωνιστικότητα του, άρα χάνει τις αγορές. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανταγωνιστική ανισότητα του κτηνοτρόφου της Φλώρινας με τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης Ελλάδας.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι;
- Έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ;
- Υπάρχει πρόθεση για να αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να απαλειφθούν διαπιστωμένες στρεβλώσεις;
- Προβλέπονται πιστώσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και ποιες χαρακτηρίζονται έκτακτες για το Υπουργείο;
- Θα δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης του άρθρου 68
- για τα αιγοπρόβατα, που λήγει 31 Ιανουαρίου με δεδομένο, ότι η πρωτοφανής κακοκαιρία εμποδίζει τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν στις υπηρεσίες, ενώ αναμένονται νέες σφοδρές χιονοπτώσεις στις 25 και 26 Ιανουαρίου;
Αθήνα 24/1/2012
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντινίδης Ευστάθιος