12 Ιανουαρίου 2012

"Θέμα κοινωνικών εταίρων οι μισθοί"

Να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα το θέμα του 13ου και 14ου μισθού ανέφερε επίσημη διαρροή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.


Πιο συγκεκριμένα, η ενημέρωση που δόθηκε από το Ταμείο συνοψίζεται στην εξής θέση: "Έχουμε μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πόσο κάποια στοιχεία στη δομή του κράτους αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και (είπαμε) ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, οπότε κάτι πρέπει να συμβεί σε αυτό το μέτωπο (όπως και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών), πρέπει να πούμε ότι δεν όλα θέματα που αφορούν την εργασία αυτή καθ' αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, και συγκεκριμένα για τον 13ο και τον 14ο μισθό, η αίσθηση του ΔΝΤ είναι ότι αυτή είναι μια πτυχή της ελληνική αγοράς εργασίας που είναι διαφορετική από τις προσεγγίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, παράλληλα με άλλες δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας".


Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετέφερε στις συνομιλίες της με της Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί την άποψη ότι απαιτούνται περισσότερα δισεκατομμυρία από τα 130 δισ. ευρώ που προβλέπονται από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας -κατά 20 δισ. ευρώ- αλλά και μεγαλύτερο "κούρεμα" του χρέους της χώρας.


Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Πολ Τόμσεν δεν θα έρθει στις 17 Ιανουαρίου μαζί με το υπόλοιπο κλιμάκιο στην Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό -όπως τονίζουν- να αποτελεί πρόβλημα καθώς η έλευσή του μετατίθεται για λίγες μέρες αργότερα.


Αναφορικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θεωρούν από το ΔΝΤ ότι "παρουσιάζεται άνευ προηγουμένου βραδύτητα". Εκτιμούν επιπροσθέτως ότι τα μέτρα λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά και στην ουσία δεν δικαιολογούνται περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων διότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω ανάπτυξης.


Για τις ΔΕΚΟ όμως η θέση του ΔΝΤ είναι ότι χρειάζονται περικοπές σε μισθούς και επιδόματα για προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Επιμένει επίσης στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.


Σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, οι πηγές του Ταμείου αναφέρουν ότι είναι μεγάλης σπουδαιότητας να γίνει βιώσιμο και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν με το νέο πρόγραμμα. Εξήγησαν ότι το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με την Ελλάδα δεν θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο αλλά θα γίνουν προσαρμογές και διορθώσεις σε διάφορους τομείς του ώστε να γίνει πιο απλό και να επικεντρωθούν σε τομείς που είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν.


Επίσης, τονίζεται ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο πολιτικό κλίμα και αναγνωρίζεται ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες.

megatv.com