[Το πιθανότερο είναι να ψηφίσει ακόμα και την διάταξη για την πώληση των Airbus προς 31 εκ (την οποία το ΠΑΣΟΚ έβαλε στο νόμο για να νομιμοποιήσει το ξεπούλημα)... παρότι έβγαλε ανακοίνωση και την κατήγγειλε!!! Για τέτοια σύγχυση μιλάμε!!]
Στη γραμμή για ψήφο επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας -παραμονές της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα- μια ακόμα κίνηση υποστήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου, σε μια χρονική στιγμή που αρχίζει να κλιμακώνεται στο παρασκήνιο η αντιπαράθεση μεταξύ των μετριοπαθών και των αντιμνημονιακών του κόμματος.
Η συνεχής προσπάθεια να διερευνηθεί το μέτωπο που καλείται να κλείσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και το ενδεχόμενο της λήψης επώδυνων και αντιδημοφιλών μέτρων, δημιουργεί παρασκηνιακές εντάσεις.
Η ηγεσία της Ν.Δ. που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της στήριξης κυβερνητικών μέτρων που ορισμένα είναι και απαίτηση της τρόικας και της άρνησης σε δύσκολα θέματα, διαπιστώνει το προβληματικό πεδίο που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος.
Και αυτό διότι, η ηγετική ομάδα που κινείται με βάσει την γενική αρχή, πως «το κόμμα στηρίζει ότι θεωρεί επωφελές», έχει να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε τμήμα της κομματικής βάσης, αλλά και να διαχειριστεί τη σύγχυση του εκλογικού σώματος έναντι της Ν.Δ. λόγω της στάσης της έναντι της κυβέρνησης.
Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς διαφωνεί με τη μείωση των επικουρικών και του κατώτατου μισθού, προκρίνει η Ν.Δ. να ψηφίσει κατ΄ αρχήν το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών, ενώ δεν είναι αρνητικός να παραστεί και σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενόψει της έλευσης της τρόικας και να συζητήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το απόγευμα της Τετάρτης, έγινε διευρυμένη σύσκεψη των αρμόδιων τομεαρχών της Ν.Δ. στη Βουλή, παρουσία και του γραμματέα της Κ.Ο. κ. Κ. Τασούλα, όπου εξετάστηκε το πολυνομοσχέδιο και οι διατάξεις του.
Με βάσει την αναλυτική συζήτηση που έγινε, κυριάρχησε η άποψη, ότι το κόμμα θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής και θα εκφράσει διαφωνίες σε συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες εάν δεν τροποποιηθούν θα τις καταψηφίσει, αλλά τον τελικό λόγο έχει ο κ. Σαμαράς .
Επίσης, η Ν.Δ. δεν συμφωνεί και με τη μείωση του μισθολογικού κόστους και δεν εμφανίζεται διατεθειμένη -εάν συμβεί- να συναινέσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ενώ είναι αντίθετη στην μείωση των επικουρικών συντάξεων και στη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων.
Η εκτίμηση που υπάρχει στις τάξεις της Ν.Δ. είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και κεντρικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, ενδεχομένως μόνο για τριετές πάγωμα των αποδοχών.
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς καλείται να λύσει μια δύσκολη πολιτική εξίσωση, καθώς για μια ακόμη φορά διαπιστώνει την υπόγεια σύγκρουση δυο βασικών τάσεων στο εσωτερικό του κόμματός του:
από τη μια βρίσκονται βουλευτές και στελέχη που προκρίνουν την ενεργό εμπλοκή του κόμματος στην προσπάθεια διαμόρφωσης της νέας δανειακής σύμβασης και από την άλλη υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν πως είναι λάθος η συνέχιση της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και πρέπει να υπάρξει άμεσα διαχωρισμός.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όμως φαίνεται ότι διαφωνεί με όσοι επιμένουν να τηρούν υψηλούς τόνους και με κεντρική γραμμή, ότι πρέπει το κόμμα να κλιμακώσει και άλλο τους τόνους της κριτικής προς την απελθούσα κυβέρνηση Παπανδρέου, εμφανίζεται, κατά τους συνομιλητές του, αποφασισμένος να παραμείνει το κόμμα του στην κυβέρνηση και να μην αλλάξει στάση μετά από μια ενδεχόμενη αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.
«Η στάση μας δεν ετεροκαθορίζεται από τι θα κάνει ένας άλλος πολιτικός φορέας με τον οποίο δεν έχουμε και σχέση» λένε τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά και επιμένουν, ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρξουν και υποχωρήσεις σε θέματα που ενδεχομένως να της κοστίσουν και εκλογικά.