Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γαλλία που κλήθηκε στην Άγκυρα στις 23 Δεκεμβρίου μετά την ψήφιση από τους Γάλλους βουλευτές νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θα επιστρέψει στο Παρίσι για να προσπαθήσει να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, ανακοίνωσαν σήμερα τουρκικές πηγές.
«Δεν το αποκλείω να επιστρέψει. Είχε κληθεί για διαβουλεύσεις και δεν αναμενόταν να μείνει αιωνίως στην Άγκυρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο διπλωμάτης δεν διευκρίνισε πότε ο Τούρκος πρεσβευτής θα επιστρέψει στη θέση του, ωστόσο άλλη διπλωματική πηγή είπε ότι ο Ταχσίν Μπουρτσούογλου σκέπτεται να επιστρέψει στο Παρίσι από την προσεχή εβδομάδα.
Ο Τούρκος πρεσβευτής θα εργαστεί για να εμποδίσει την ψήφιση στη Γερουσία του νομοσχεδίου που ψήφισαν στις 22 Δεκεμβρίου οι βουλευτές, διευκρίνισε. Η διαδικασία αυτή στη Γερουσία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Παρά τις απειλές της Άγκυρας, οι Γάλλοι βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο που ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την άρνηση μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως χαρακτηρίζεται από το 2001 στη Γαλλία η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς, σύμφωνα με τους Αρμένιους.
Η Τουρκία αναγνωρίζει ότι έως 500.000 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στο περιθώριο των απωλειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι Αρμένιοι εξεδιώχθησαν προς τη Συρία και το Λίβανο, τότε οθωμανικές επαρχίες, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το χαρακτηρισμό «γενοκτονία», κάνοντας λόγο για νεκρούς σε μάχες και για απελάσεις.
Η σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1985 ως γενοκτονία.
Η Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την ψήφισή αυτή στη γαλλική εθνοσυνέλευση πάγωσε τη στρατιωτική και πολιτική της συνεργασία με τη Γαλλία, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, κατηγόρησε με τη σειρά της τους Γάλλους για γενοκτονία στην Αλγερία, ενώ προειδοποίησε για μια νέα σειρά αντιποίνων αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Γερουσία.