06 Ιανουαρίου 2012

Αρνείται να διαπραγματευθεί με την τρόικα η ΝΔ για τις επικουρικές

Διάσταση απόψεων σε πολλά ζητήματα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας καταγράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, αν και αναδείχθηκε η κοινή διαπίστωση περί της ανάγκης εξορθολογισμού.

Όμως, ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει η άρνηση της ηγεσίας της Ν.Δ. να δεχθεί το κυβερνητικό αίτημα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την τρόικα και να διαπραγματευθούν για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, αλλά και η επισήμανσή της, ότι αυτό δεν προβλέπονταν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς είχε εμφανιστεί την Πέμπτη αρνητικός στην προοπτική μείωσης των συντάξεων με την επισήμανση - «κλειδί» για τη στάση του κόμματος: «Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως των επικουρικών, πρέπει να το δούμε συνολικά και αφού ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει τα έσοδά τους» ανέφερε, παραπέμποντας σε μελλοντική λύση.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης έθεσε το θέμα συμμετοχής της Ν.Δ. στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στον αρμόδιο «γαλάζιο» τομεάρχη κ. Ν. Νικολόπουλο, αλλά ο ίδιος επιφυλάχθηκε να απαντήσει με τη φράση: «Αυτό μας ξεπερνάει. Θα ενημερώσουμε την παράταξή μας».

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νικολόπουλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. και του έθεσε το θέμα και ο κ. Σαμαράς ήταν αρνητικός, διατυπώνοντας την άποψη: «Σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετάσχουμε σε μια τέτοια διαδικασία».

Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν αναμενόμενη, καθώς μια συμμετοχή της Ν.Δ. σε μια τέτοια συνάντηση και σε τέτοιο επίπεδο, όπως χαρακτηριστικά λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, θα ακύρωνε το βασικό επιχείρημα του κόμματος για επαναδιαπραγμάτευση την επόμενη ημέρα των εκλογών από μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Η μόνη συμμετοχή της Ν.Δ. θα είναι σε μια τεχνική επιτροπή που ζήτησε να δημιουργηθεί ο κ. Κουτρουμάνης, αλλά και σε αυτή δεν θα δώσει το παρών ο κ. Νικολόπουλος, αλλά ο κ. Δ. Κοντός, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και νυν γραμματέας του τομέα Εργασίας του κόμματος.

Αυτή η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων (ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ) θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα καταλήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αξιολόγηση των προτάσεων.

Αποτέλεσμα της συνάντησης, ήταν ο κ. Κουτρουμάνης, υποστήριξε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία να αφορά μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα η Ν.Δ. διαφωνεί κάθετα με την προοπτική μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ο Νικολόπουλος, κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά, ξεκαθάρισε: «Εδώ, η ίδια η κα Δαμανάκη είπε ότι δεν τίθεται από τους δανειστές μας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Τι συζητάμε;».

Οι κόκκινες γραμμές της Ν.Δ.

Επί της ουσίας, στη συνάντηση περίπου δυόμιση ωρών του κ. Κουτρουμάνη με τον κ. Νικολόπουλο, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας και τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, στενό σύμβουλο του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά, παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Γκ. Χαρδούβελη και γ.γ. του υπουργείου κυρία Αθηνά Δρέττα, επισημοποιήθηκε η διάσταση απόψεων.

Η Ν.Δ. εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει τον εξορθολογισμό του συστήματος και τη βιωσιμότητά του, αλλά διαφώνησε με αρκετές από τις προτάσεις του κ. Κουτρουμάνη και σημείωσε πως δεν μπορεί να προωθηθεί μια ακόμα εμβαλωματική λύση.

Η «γαλάζια» αντιπροσωπεία προέταξε το επιχείρημα, με βάσει και την επικαιροποίηση του μνημονίου, για το τι ακριβώς ζητάει η τρόικα και εκεί αναδείχθηκε ότι επί δυο χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, κατά τη Ν.Δ. Παράλληλα τονίσανε στον υπουργό, ότι η τρόικα δεν ζητεί μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά θέτει θέμα ευρύτερων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που δεν έγιναν.

Ο κ. Κουτρουμάνης, αφού τους έδωσε τα δέκα σημεία που προτείνει, επανέλαβε μεταξύ άλλων το σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση 15% των επικουρικών συντάξεων, ενοποίηση των ταμείων, ενιαίο τρόπο απονομής των συντάξεων, σύσταση ατομικών μεριδίων για τους ασφαλισμένους από το 2001, κ.α. Ο υπουργός δεν εμφανίστηκε αρνητικός να εξετάσει κάποιες από τις προτάσεις της Ν.Δ., ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

«Πώς να προχωρήσεις σε λύσεις βιώσιμες, όταν δεν έχουν ακόμα συνεκτιμηθεί τα αποτελέσματα του "κουρέματος" στα Ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχεις στα χέρια σου αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες;» διερωτήθηκαν οι «γαλάζιοι» και επανέλαβαν τη γραμμή του κόμματος, ότι είναι αντίθετοι σε τέτοιες οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα, αλλά και στην κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής σύνταξης.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. οφείλει η ηγεσία του υπουργείου να συνεκτιμήσει τα αποτελέσματα αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών και του αναπόφευκτου, πλέον, "κουρέματος" του ελληνικού χρέους. «Μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μαμούθ ταμείου, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας;» ειπώθηκε από την «γαλάζια» αντιπροσωπεία.

Παρέδωσαν και προτάσεις για το φορολογικό


Παράλληλα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. κ. Ι. Βρούτσης, παρέδωσε στον κ. Χαρδούβελη, τον οποίο επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, το πλήρες κείμενο των προτάσεων του κόμματος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Βρούτσης, υπογράμμισε ότι κεντρικοί άξονες της πρότασης είναι ένα σύστημα απλό, σταθερό και δίκαιο και οι βασικοί της στόχοι είναι: Η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, η προσέκλυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αξιοποίησή του ως μοχλού ανάπτυξης και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

TO BHMA