25 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΠ ξανά υποψήφιος για ΣΔ και προτείνει να τον εκλέξουν οι σοσιαλιστές όλου του κόσμου

Την εκ νέου υποψηφιότητά του για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προανήγγειλε εμμέσως ο Γιώργος Παπανδρέου στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, λίγους μήνες πριν από το προγραμματισμένο Συνέδριό της στη Νότια Αφρική. Παράλληλα αιφνιδίασε τους παρευρισκόμενους, προτείνοντας η ανάδειξη της νέας ηγεσίας -του προέδρου και του γραμματέα- να γίνε με «ανοιχτές διαδικασίες».

Σύμφωνα με Τα Νέα, λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσημη ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόταση - έκπληξη για τις διαδικασίες εκλογής. «Θα ήθελα να επισημάνω ένα κρίσιμο θέμα για μένα που αφορά τις εκλογές για την ηγεσία της οργάνωσης. Επειδή χρειάζεται να είμαστε μία οργάνωση έμπνευσης και ελπίδας αλλά και παράλληλα παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας, πιστεύω ότι πρέπει να εκλέξουμε τον νέο πρόεδρο και γραμματέα με ανοιχτές διαδικασίες στο Συνέδριο».

Η πρόταση του Γ.Παπανδρέου δεν συνάντησε αντιδράσεις, αντιθέτως χειροκροτήθηκε και υιοθετήθηκε. Μάλιστα αργότερα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, οι περισσότεροι σύνεδροι που τον πλησίασαν για να συνομιλήσουν μαζί του τον ενθάρρυναν να προχωρήσει εκ νέου στη διεκδίκηση της ηγεσίας της οργάνωσης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο ίδιος δεν εμφανίστηκε απρόθυμος στο να επιδιώξει την επανεκλογή του, αντιθέτως, έλεγαν συνεργάτες του, συμμετείχε ενεργά στη σχετική συζήτηση που έκανε με τους συνέδρους, εκπροσώπους πολλών σοσιαλιστικών κομμάτων από όλες τις ηπείρους.