Mόλις μια χώρα διαφωνεί στο να δοθεί καθεστώς παρατηρητή στα κράτη εκτός ευρωζώνης της ανατολικής Ευρώπης, στη νέα διακυβερνητική συνθήκη, είπαν διπλωμάτες στη EurActiv. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Δευτέρα (30 Ιανουαρίου) για να συμφωνήσουν στη συνθήκη που θα επιβάλει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Διπλωμάτες είπαν στη EurActiv ότι δεν βρέθηκε συμφωνία για το καθεστώς των χωρών εκτός ευρωζώνης σε υπουργικό επίπεδο, ενόψει της έκτακτης συνόδου τη Δευτέρα.
Επίσημα η σύνοδος θα συζητήσει για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά ουσιαστικά θεωρείται η αρχή της νέας διακυβερνητικής συνθήκης δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Πηγές ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι το αδιέξοδο θα επιλυθεί μόνο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Rossen Plevneliev είπε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του στηρίζει την Πολωνία, η οποία έχει εκφράσει την άποψη ότι οι χώρες εκτός ευρωζώνης που θέλουν να ενταχθούν σε αυτή, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συναντήσεις της.
Ωστόσο οι χώρες εκτός ευρωζώνης δεν αποτελούν ενιαίο μέτωπο. Η Λιθουανία δήλωσε επίσημα ότι θα συμμετάσχει στη νέα συνθήκη, επιβεβαίωσαν λιθουανοί διπλωμάτες.
Την Τρίτη ο βούλγαρος πρωθυπουργός Simeon Djankov είπε στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του θέλει το καθεστώς του παρατηρητή στο δημοσιονομικό σύμφωνο και ότι έχει επίσης, την στήριξη της Γερμανίας.
Διπλωμάτες εξήγησαν ότι πράγματι, το Βερολίνο στηρίζει την ιδέα να δοθεί καθεστώς παρατηρητή στις χώρες εκτός ευρωζώνης, διότι ακόμη και εάν δεν ψηφίζουν, σε πολλές περιπτώσεις θα στηρίζουν τις γερμανικές θέσεις.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου, η Γαλλία έχει μεγαλύτερα περιθώρια σύναψης συμμαχιών από τη Γερμανία, υπογράμμισαν διπλωμάτες.
Το Άρθρο 7 αναφέρεται σε ένα σύστημα που μπορεί να απορρίψει τις προτάσεις της Επιτροπής περί επιβολής διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όταν μια ενισχυμένη πλειοψηφία, που υπολογίζεται αναλογικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, διαφωνεί με την προτεινόμενη απόφαση.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Γαλλία «βασίζεται στο Νότο», όπου η Γερμανία είναι σε μειονεκτική θέση.
Ιστορικό
Η συμφωνία για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και για τους «27» αποδείχθηκε αδύνατη στη σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, καθώς ο David Cameron ζήτησε το Λονδίνο να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της αγοράς.
Αντιμέτωποι με ένα βρετανικό βέτο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια νέα διακυβερνητική συνθήκη που θα επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της ΕΕ.
Η συνθήκη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2012 και θα είναι ανοιχτή προς επικύρωση και από κράτη εκτός ευρωζώνης.
Euractiv.gr/ΣΚΑΪ