09 Ιανουαρίου 2012

Σχεδιάζουν πυραμίδα για να φάνε τα λεφτά των ηλιθίων: Πρόταση για εταιρεία λαϊκής βάσης για τις ΑΠΕ στην Κρήτη

Κοινή πρόταση Περιφέρειας και Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας προς τη ΔΕΗ, για εταιρεία λαϊκής βάσης για τις ΑΠΕ.

Πρόταση προς τη ΔΕΗ για δημιουργία από κοινού εταιρείας λαϊκής βάσης η οποία θα ασχοληθεί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νησί, απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουάκης και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιάννης Λεμπιδάκης.


Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, αναφέρουν ότι ανέλαβαν την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας νέας εταιρείας ευρείας μετοχικής (λαϊκής) βάσης η οποία θα δραστηριοποιηθεί σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην Κρήτη.

Μοναδικός στόχος της νέας εταιρείας- όπως τονίζουν- είναι να υπηρετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης, δηλαδή την τοπική οικονομία, την κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε τη θεμελιωμένη πεποίθηση ότι θα στηριχθεί από το σύνολο των Κρητικών και θα διασφαλίσει τόσο τα απαιτούμενα κεφάλαια, όσο και τη συμμετοχή και την κοινωνική συναίνεση για την υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων που σχεδιάζονται στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τους κ. Αρναουτάκη και Λεμπιδάκη, μέτοχοι της νέας εταιρείας θα είναι η Περιφέρεια Κρήτης η Παγκρήτια Τράπεζα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς, άλλα συνεταιριστικά σχήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από την Κρήτη.

Όπως επίσης τονίζουν στην επιστολή, μετά από διερευνητικές επαφές με τους ΟΤΑ του νησιού, υπάρχει συναίνεση από τους δημάρχους και πεποίθηση για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.

Οι ίδιοι προτείνουν τη συνεργασία της νέας υπό σύσταση Κρητικής ΑΕ με τη ''ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ'' σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα το οποίο θα υλοποιήσει το έργο της διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, με υποθαλάσσιο καλώδιο, σε συνδυασμό με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

''Θεωρούμε ότι το μέγεθος και η σημασία του έργου από το οποίο μελλοντικά θα εξαρτάται η ηλεκτροδότηση της Κρήτης και που θα ενισχύει το δίκτυο και στην υπόλοιπη χώρα, δεν μπορεί παρά να ελέγχεται από ένα αμιγώς ελληνικό φορέα στον οποίο η εταιρεία των Κρητών και η δημοσίου συμφέροντος «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» θα κατέχουν το σύνολο ή τη μέγιστη πλειοψηφία των μετοχών. Η πρότασή μας συγκεκριμένα αναφέρεται στο μετοχικό σχήμα Κρητική ΑΕ 51%- «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» 49%, με δυνατότητα της τελευταίας να εκχωρήσει κάποιο ποσοστό σε τρίτους''.

Τέλος τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας ζητούν να εξετασθεί το συντομότερο δυνατόν η πρότασή τους και ελπίζουν, όπως καταλήγουν, να ''έχουμε θετική απόφαση για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου στην Κρήτη''