Αντίθετο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα, προτείνοντας ως λύση για την Ελλάδα την εσωτερική υποτίμηση και την «βάναυση» ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Στο άρθρο με τίτλο «Η λιγότερο κακή επιλογή για την Ελλάδα φαίνεται να είναι η εσωτερική υποτίμηση» η συντακτική ομάδα του Bloomberg σημειώνει πως η Ελλάδα και κάποιες άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρόνιας οικονομικής πάλης για δημοσιονομική εξυγίανση, ακόμη και αν καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, το πρακτορείο διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν πως θα ήταν καλύτερα για αυτές στις χώρες να βρεθούν εκτός του συστήματος του ευρώ, παρά το όποιο άμεσο κόστος της αναχώρησης.
«Διαφωνούμε, και όχι μόνο επειδή το άμεσο κόστος της εξόδου θα είναι τεράστιο», τονίζεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται πως «η επανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσα προβλήματα με όσα θα λύσει».
Το Bloomberg εστιάζει στο τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρει πως το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια από ό, τι στη Γερμανία και τον υπόλοιπο πυρήνα του ευρώ, καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας ακριβές και τις εισαγωγές φθηνές. Το αποτέλεσμα είναι χρόνια εμπορικά ελλείμματα, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω συνεχούς δανεισμού.
«Εάν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης της δραχμής θα μπορούσε να μειώσει την τιμή των εξαγωγών της και να αυξήσει την τιμή των εισαγωγών της, με αυτόν τον τρόπο. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει, πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα πιο βάναυσα: Με την περικοπή των μισθών, η οποία με τη σειρά της απαιτεί επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας για την καταστολή της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», υποστηρίζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο. Σημειώνεται πως το δημοσίευμα συμπίπτει με τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους για το κόστος εργασίας.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η έξοδος από το ευρώ θα συνεπαγόταν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, καθώς θα προκαλούσε μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. «Οι Έλληνες οφειλέτες θα χρωστούσαν υποχρεώσεις σε ευρώ στους αλλοδαπούς. Επειδή η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως, οι οφειλέτες θα έχουν μειωμένη ικανότητα να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις αυτές, προκαλώντας νέο κύμα πτωχεύσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, το Bloomberg υποστηρίζει πως σε γενικές γραμμές η αναδιάρθρωση του χρέους καθώς και η δημοσιονομική υποτίμηση είναι ενδεδειγμένες πολιτικές για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της με τη διατήρηση των μισθών κάτω από αυστηρό έλεγχο.