Ασφυκτικές πιέσεις για την ολοκλήρωση του PSI, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου ασκούν η λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου, αλλά και η ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς διαπιστώνεται εσχάτως, ότι ίσως να μην είναι αρκετό το «κούρεμα» κατά 50%, αλλά κυοφορούνται σενάρια για μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων άνω του 70%.
Είναι προφανές ότι αν ισχύουν οι πληροφορίες, -που ακόμα δεν επιβεβαιώνονται επίσημα- για μεγαλύτερο haircut, θα καθυστερήσει περαιτέρω η τελική συμφωνία, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η ανταλλαγή, «πιστωτικό γεγονός» με σοβαρές συνέπειες για τη χώρα. Ακόμη, μεγαλύτερο haircut, των ομολόγων θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των τραπεζών και των ασφαλιστικών Ταμείων.
Σε περίπτωση αποτυχίας σύναψης συμφωνίας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, επανέρχονται τα σενάρια για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Απαντώντας σχετικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες, πως «δεν υπάρχει πρόθεση ή σχέδιο κάποιο κράτος-μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα».
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στην πρώτη για το 2012 ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (PSI), ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της ευρωζώνης και της τρόικας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ειδικότερα, για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν εντός του Ιανουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντ. Καψής επανήλθε χθες και δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί. «Το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο είναι που θα κριθούν όλα. Αυτό είναι και ο λόγος ύπαρξης αυτής της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση αλλιώς είμαστε εκτός αγορών και εκτός ευρώ». Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την επιστροφή στη δραχμή».
Ο κρίσιμος Μάρτιος
Η λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ, στις 20 Μαρτίου 2012, αποτελεί το ορόσημο για την εφαρμογή ή το ναυάγιο του PSI. Αν η ανταλλαγή έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί και η νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα θα έχει τα κεφάλαια να καταβάλει στους κατόχους του συγκεκριμένου ομολόγου ποσό λιγότερο από το 50% (θα εξαρτηθεί από το τελικό ποσοστό του haircut και το ύψος των μετρητών που θα καταβληθούν στους πιστωτές) της ονομαστικής του αξίας.
Στην περίπτωση που ναυαγήσουν PSI και δανειακή σύμβαση, προφανώς η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογο και οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία. Η προοπτική αυτή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμών, δεδομένου ότι η προεργασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ώστε να ενεργοποιηθεί και η καταβολή της πρώτης δόσης από τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και να ρυθμιστούν τα διαδικαστικά για την ανταλλαγή.
Πάντως η πίεση από χρεολύσια θα είναι συνεχής μέχρι και τον Αύγουστο, καθώς λήγουν επίσης ομόλογα:
- Στις 18 Μαΐου δεκαετές ομόλογο ύψους 8 δισ. ευρώ.
- Στις 20 Αυγούστου λήγει πενταετές ομόλογο ύψους 7,7 δισ. ευρώ.
Αμφιβάλλουν οι ξένοι
Ανεπαρκή χαρακτηρίζουν τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50% ή κατά 100 δισ. ευρώ, ξένοι αναλυτές και πηγές προσκείμενες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα αμφιβολίες για την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων για τη μείωση του ελληνικού χρέους εκφράζει η «Wall Street Journal», υποστηρίζοντας ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει. Όπως σημειώνει «μπορεί οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση».
Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να επιστρέψει 14,4 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν.
Πιθανή αναγκαστική αναδιάρθρωση
Την πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της αναφέρουν σε έκθεσή τους οι Mitu Gulati, εξειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο από το πανεπιστήμιο Duke, και Jeromin Zettelmeyer, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον η εθελοντική αναδιάρθρωση που συζητείται τώρα.
Όπως σχολιάζεται η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ένα θετικό σημάδι στο "καταθλιπτικό" ελληνικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί για το PSI. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Gulati, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Duke, έχει συγγράψει δύο άρθρα, συμπεριλαμβανομένου αυτού, με το Lee Buchheit, που εργάζεται για το νομικό γραφείο Cleary Gottlieb STEEN & Hamilton LLP και που από τον Αύγουστο παρέχει υπηρεσίες συμβούλου στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση.
Οι κ.κ. Gulati και Zettelmeyer δημιούργησαν ένα ελκυστικό μοντέλο υπολογισμού για το τι θα σημαίνει για τους ιδιώτες πιστωτές η εθελοντικά συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και επομένως το PSI να έχει επιτυχία. Οι δύο τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία είναι πιθανή εάν οι πιστωτές δεχτούν ένα 50% κούρεμα, ή μια υψηλότερη πιθανότητα στην οποία η Ελλάδα θα αναγκαστεί ή θα επιλέξει μια άλλη αναδιάρθρωση χρέους στο μεσοδιάστημα. Αυτή η δεύτερη αναδιάρθρωση πιθανώς δεν θα είναι εθελοντική.
Στο κείμενό τους οι δυο οικονομολόγοι αναφέρονται στα παρακάτω θέματα που είναι προς διαπραγμάτευση
* Σύγκλιση στο επιτόκιο των νέων ομόλογων περίπου 5% (η Ελλάδα θέλει 4%, το IIF ζητά 8%)
* Η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 20 έως 30 έτη
* Τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν βάσει του αγγλικού νόμου (που προσφέρει περισσότερη προστασία στους πιστωτές απ' ότι ο ελληνικός νόμος)
* Η ευρωζώνη θα δανείσει στην Ελλάδα 15 σεντ για κάθε ευρώ που θα συμμετέχει στην ανταλλαγή προς τους πιστωτές
* Αυτό αφήνει 35 σεντ σε κάθε ευρώ σε ρίσκο για τους κατόχους των νέων ομολόγων
Μια άλλη παράμετρος είναι επίσης και ότι η Ελλάδα να πληρώσει παραπάνω τόκους αν η οικονομία ανακάμψει.
Πολυνομοσχέδιο για επαγγέλματα και ρυθμίσεις χρεών
Η σύσταση δικηγορικών εταιρειών, η δυνατότητα διαφήμισης της παροχής δικηγορικών υπηρεσιών και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, θα περιέχονται μεταξύ των άλλων στο νέο πολυνομοσχέδιο που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
Το πολυνομοσχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης που είχαν ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην οποία μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο PSI και στα προβλήματα που παρουσιάζει η υλοποίηση της συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά στο πολυνομοσχέδιο, θα περιέχει ένα ακόμα βήμα για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, καθώς θα προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης δικηγορικών εταιρειών, αλλά και η δυνατότητα διαφήμισης των δικηγορικών υπηρεσιών.
Ακόμα θα περιέχεται διάταξη για την πλήρη απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης, όπως επίσης και η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις και διαγραφή μέχρι και το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, αλλά και τη συνέπεια αποπληρωμής.
Ακόμη θα περιέχεται και ρύθμιση για τα χρέη των Δήμων, που έχουν διογκωθεί τα τελευταία χρόνια.
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι συνεχείς επαφές με τον πρωθυπουργό, αφορούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει η χώρα το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος για τα κλειστά επαγγέλματα, ανέφερε ότι «έχουν γίνει τα περισσότερα. Πάρα πολλά έχουν κλείσει μαζί με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος. Τώρα αν μείνουν ορισμένα, θα κλείσουν αργότερα».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
naftemporiki.gr