25 Ιανουαρίου 2012

Σκληρό παζάρι για το επιτόκιο στο PSI, σενάρια για συμμετοχή και της ΕΚΤ

Σκληρές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με τους ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπεί το IIF για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, καθώς υπάρχει διαφορά ακόμα σε ό,τι αφορά το κουπόνι (επιτόκιο) που θα έχουν τα νέα ομόλογα.

Στο τραπέζι φαίνεται ότι είναι πλέον και η συμμετοχή της ΕΚΤ, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο του υποχεωτικού «κουρέματος» με την αναδρομική εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (όπως και το ΔΝΤ) δεν αποδέχονται ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξεως του 4%-4,20% στα νέα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα.

Η διαπραγμάτευση αφορά ένα μέσο κουπόνι της τάξεως του 3,5% περίπου. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη, όπως επισήμανε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

«Μια αυξομείωση στα επιτόκια των κουπονιών κατά μισή μονάδα επηρεάζει περίπου κατά μια μονάδα την προβολή του χρέους στο 2020» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα πως «υπάρχουν και άλλες (σ.σ. παράμετροι) που δεν αφορούν στην αύξηση του νέου προγράμματος πέραν του ορίου των 130 δισ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα».

Η φράση αυτή ερμηνεύθηκε ως αποκάλυψη του έντονου παρασκηνίου που υπάρχει σε ό,τι αφορά την συνεισφορά του «επίσημου τομέα» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το όφελος για την Ελλάδα εκτιμάται στα 10-15 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασε με έκπτωση 20%-30%.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανταλλάξει τα ομόλογα της με ένα νέο ελληνικό ομόλογο και στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποχρεωτικό «κούρεμα» σε όλα τα χρεόγραφα, εκτός απ' αυτά της ΕΚΤ.

Μία άλλη επιλογή, που θεωρείται πολύ πιθανή, είναι να μεταφερθεί στην τιμή κτήσης το ελληνικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε έναν άλλο ευρωπαϊκό οργανισμό, όπως για παράδειγμα τον EFSF, που στη συνέχεια θα το παραχωρήσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας.