Σε σύνθετη συμφωνία για τη διαγραφή ελληνικού χρέους 170 δισ. ευρώ ή 80% του ΑΕΠ οδηγούνται η ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα, οι ιδιώτες πιστωτές και ο επίσημος τομέας. Η συμφωνία που βασίζεται στην επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα, προβλέπει τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης με περίπου 23 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να κλειδώσει το σύνολο της συμφωνίας» δηλώνει πηγή στα Νέα Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως οι συζητήσεις για το PSI, την αγορά εργασίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βαίνουν προς ολοκλήρωση.
Η ίδια πηγή αποκαλύπτει πως οι όροι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με 147 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή του επίσημου τομέα με 23 δισ. ευρώ, περίπου.
Η τελική φόρμουλα για το PSI θα προβλέπει πως τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές θα κουρευτούν κατά 71,78% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, κάτι που συνεπάγεται συνολικό όφελος για τη χώρα 147 δισ. ευρώ.
Το μέσο επιτόκιο θα είναι 3,4% έως το 2020 και το προεξοφλητικό κοντά στο 10%.
Τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι υπό το αγγλικό δίκαιο. Απομείωση 71,78% θα υποστούν και τα ομόλογα των μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών, κυρίως μικροαποταμιευτών, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Για ομολογιούχους με χρεόγραφα αξίας έως 100.000 ευρώ δεν θα ισχύσει το κούρεμα.
Σημειώνεται πως συνολικά τα ομόλογα των μικροαποταμιευτών αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους και την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας.