Παρά το γεγονός ότι η έγκριση του νέου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ, από το γερμανικό κοινοβούλιο σήμερα, Δευτέρα, θεωρείται βέβαιη, η διαμάχη για το εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ή για το εάν η Ελλάδα έχει θέση στην Ευρωζώνη έχει ανάψει για τα καλά στη Γερμανία. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα απευθυνθεί στην Bundestag στις 16:00, με σκοπό να συγκρατήσει τις διαρροές συμπολιτευόμενων ψήφων. Σε κάθε περίπτωση, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν.
Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία (18:00 ώρα Ελλάδας), ασκούνται μεγάλες πιέσεις από μερίδα του τύπου αλλά και στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι από 12 οι «αντάρτες» του κυβερνητικού στρατοπέδου που θα καταψηφίσουν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας κατά την ονομαστική ψηφοφορία.
Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της Bild, που αφού χθες δημοσίευσε δημοσκόπηση -σε δείγμα 500 ατόμων- σύμφωνα με την οποία το 63% των Γερμανών να απορρίπτει μια νέα βοήθεια προς την Αθήνα και τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι τελικώς η Ελλάδα δε θα αποφύγει τη χρεοκοπία, σήμερα κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Δισεκατομμύρια για την Ελλάδα - Στοπ!»
Η Bild σημειώνει: «Μην συνεχίζετε άλλο σε αυτό το μονοπάτι της τρέλας» και δημοσιεύει σχόλια και αναλύσεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερη επιλογή για την ίδια τη χώρα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, υπέρμαχος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Passauer Neue Presse. Όπως λέει, η Αθήνα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και υποστηρίζει ότι εντός της Ευρωζώνης η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει καλύτερα και θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της έξω από το ευρώ. Ήταν ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ που εμφανίστηκε εκτός γραμμής στο ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Την αντίθεσή του σε αυτές τις προτάσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ: «Θέλουμε να κρατήσουμε τους Έλληνες στην Ευρωζώνη και για τον λόγο αυτόν ασκούμε αυτή την πολιτική». Ο ίδιος δήλωσε επίσης: «Δεν πρόκειται να συμβάλουμε στην εξώθηση μιας χώρας από την ευρωζώνη».
Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίτο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του προς την Die Welt, δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει «τις πολιτικές εικοτολογίες που θέλουν μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».
Ο κ. Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι «αυτά που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνήθηκαν θα πρέπει να τηρηθούν και μάλιστα και από τις δύο πλευρές». Σύμφωνα με τον φιλελεύθερο πολιτικό το πακέτο βοήθειας θα μπορέσει να συμβάλει στη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μόνο όταν δεν ακυρώνεται με αρνητικές δηλώσεις.
Την ίδια ώρα, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, που σήμερα θα υπερψηφίσουν το πακέτο, χαρακτηρίζουν «απερίγραπτο» τον Ζέντερ που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ και καλούν την καγκελάριο Μέρκελ να τον βάλει στη θέση του.
Η Μέρκελ χρειάζεται 311 ψήφους σε σύνολο 620 ψήφων και ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέχει 330 θέσεις. Ήδη, 12 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.
Εάν ο αριθμός των «όχι» αυξηθεί, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να στηριχθεί στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το πακέτο.
Κατά της νέας στήριξης στην Ελλάδα έχει ταχθεί η γερμανική Αριστερά, καταγγέλοντας τα σκληρά μέτρα που ζητώνται από τους εταίρους ως αντάλλαγμα.