15 Φεβρουαρίου 2012

Ρόιτερς: «Μετά τις εκλογές το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα»

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών εξετάζουν σχέδια με στόχο να καθυστερήσει η παροχή του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δημοσιεύει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.


Επικαλούμενο ‘πολλαπλές πηγές της ευρωζώνης’, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι εξετάζονται «τρόποι να καθυστερήσει εν μέρει ή ολόκληρο το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κατά τρόπο ώστε να εξακολουθήσει να αποφεύγει μια άτακτη χρεοκοπία», πιο συγκεκριμένα «ώσπου να γίνουν εκλογές τον Απρίλιο».

«Υπάρχουν προετοιμασίες για να καθυστερήσει το πακέτο [βοήθειας] για την Ελλάδα ή να κατατμηθεί, ώστε να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά να μην δεσμευθεί ολόκληρο», φέρεται ότι είπε στο Ρόιτερς μια πηγή ενήμερη για τις διεργασίες.

«Θα συζητηθούν οι επιλογές», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πιέσεις από πολλές χώρες να περιμένουμε ώσπου να υπάρξει μια στέρεη δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην υπάρξει παρά μετά την διεξαγωγή εκλογών».

Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Ρόιτερς. Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Λουξεμβούργο «χάνει την υπομονή του» με την Ελλάδα, και ο λουξεμβουργιανός υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν δήλωσε πως «πιστεύω ότι θα μπορούσαμε [. . .] να συνεχίσουμε με 16 χώρες στην ευρωζώνη».

Ερωτηθείς εάν το πακέτο μπορεί να κατατμηθεί εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε αποφασιστεί. «Ως τώρα, στις συζητήσεις, αυτό [το πακέτο] θεωρείτο ενιαίο», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ στους δημοσιογράφους. «Ως τώρα δεν είχε χωριστεί. Τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και απόψε, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το προδικάσω».

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR2 ότι «όταν βλέπεις τις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα και τις δημοσκοπήσεις οφείλεις να ρωτήσεις ποιος θα εγγυηθεί πραγματικά μετά τις εκλογές. . . ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

«Δεν είμαι ακόμα σίγουρος ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα συνειδητοποιούν την ευθύνη τους για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τους», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Από την πλευρά του ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προέβλεψε ότι εάν υπάρχει απόφαση για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα η συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας (PSI) μπορεί να αρχίσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

«Αν το Eurogroup μπορέσει να λάβει μια θετική πολιτική απόφαση την επόμενη Δευτέρα η ανταλλαγή των ομολόγων. . . μπορεί να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έγκαιρα», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς. Επανέλαβε εξάλλου ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να ‘χρηματοδοτήσει’ το ελληνικό πακέτο, ωστόσο θα μπορούσε να μεταφέρει τα κέρδη από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ώστε εκείνες να βοηθήσουν την Ελλάδα.