12 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το νέο μνημόνιο. Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Με κομμένη την ανάσα περιμένει η Ελλάδα αλλά και οι εταίροι στην ΕΕ την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή για το νέο μνημόνιο. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τελούν υπό μεγάλη πίεση, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ενώ αρκετοί βουλευτές επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, υποστηρίζοντας ότι είναι «θέμα συνείδησης».


Στις 14:00 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μνημόνιο και το PSI και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε διάγγελμά του, επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν» και ότι το κόστος που συνεπάγεται η νέα δανειακή σύμβαση για τον ελληνικό λαό θα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν την υιοθετήσουμε. Ο κ. Παπαδήμος αναγνώρισε ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους, αλλά προειδοποίησε ότι πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι είναι προτιμότερη η χρεοκοπία: «Θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αν αυτό συνέβαινε από αμέλεια, λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης» τόνισε. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε αντιπαράθεσή του με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «H πλάκα τελείωσε. Παίζουμε με τη μοίρα της χώρας».

Ωστόσο, παρά την έκκληση του πρωθυπουργού προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων για υπερψήφιση του νέου μνημονίου, αλλά και το σαφές μήνυμα για κομματική πειθαρχία που απηύθυναν σε αυτές ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ αρκετοί ακόμα κινούνται στη σφαίρα της αμφιβολίας. Την ίδια ώρα, σύσσωμη η Αριστερά τίθεται ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ και το 48,1% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS, δηλώνει πως προτιμά τη χρεοκοπία.

Επιπλέον παράγοντες πίεσης για τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων συνιστούν από τη μία πλευρά εταίροι και δανειστές από το εξωτερικό - όπως ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το PSI Τσαρλς Νταλάρα – οι οποίοι επισημαίνουν ότι η νέα δανειακή σύμβαση είναι ο μοναδικός τρόπος διάσωσης της Ελλάδας κι από την άλλη το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα, το οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο μνημόνιο θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα και για την έγκρισή του χρειάζεται απλή πλειοψηφία και πάντως όχι λιγότερες από 120 ψήφους.

Το νομοσχέδιο, θα έλθει στην Ολομέλεια σε τρία άρθρα:

Για το PSI
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Εξουσιοδότηση των Λ.Παπαδήμου και Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα»


Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει μετέπειτα, σε διάστημα 15-20 ημερών, με σχετικό εφαρμοστικό νόμο, όπως έγινε με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.