Δεν είναι μόνο η Ισπανία του Θαπατέρο που ανήκει στο παρελθόν, είναι και εκείνη των μεταρρυθμίσεων: η Ισπανία του γάμου των ομοφυλοφίλων και του χαπιού της επόμενης ημέρας ή της προστασίας του περιβάλλοντος. Πριν καν συμπληρωθούν τρεις μήνες από την περιφανή νίκη της Κεντροδεξιάς στις εκλογές, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κινείται προς μια κατεύθυνση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αντιμεταρρύθμισης και η οποία φέρνει τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου πιο δεξιά ακόμη και από τις κυβερνήσεις του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Αμβλώσεις, εκπαίδευση, περιβάλλον, τηλεόραση, δικαιοσύνη, πυρηνική ενέργεια ή ακόμη και ο νόμος της Μνήμης, με τον οποίο άνοιξαν για πρώτη φορά τα αρχεία για τα θύματα που «εξαφάνισε» το καθεστώς του Φράνκο, βρίσκονται πλέον στο έλεος της απόλυτης πλειοψηφίας που διαθέτει το κυβερνών κόμμα στη Βουλή. Η κυβέρνηση Ραχόι αφιέρωσε τις πρώτες ημέρες της ζωής της στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό, αύξησε τους φόρους και ψήφισε έναν νόμο που κάνει τις απολύσεις πιο εύκολες και λιγότερο δαπανηρές για τους εργοδότες.
Αμέσως μετά επικεντρώθηκε στις αλλαγές που θα ικανοποιούσαν την εκλογική της πελατεία, αλλά κι έναν καλό της σύμμαχο - την πανίσχυρη Καθολική Εκκλησία. Ο πρώτος στόχος ήταν ο «αμαρτωλός» νόμος για τις αμβλώσεις που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Θαπατέρο. Με βάση εκείνον τον νόμο, μια 16χρονη γυναίκα μπορούσε να διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη χωρίς τη συγκατάθεση των κηδεμόνων της και χωρίς να υποχρεώνεται να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που την είχαν ωθήσει να λάβει μια τέτοια απόφαση. Η κυβέρνηση Ραχόι προτίθεται να ξεθάψει από το χρονοντούπαλο τον νόμο του 1985, βάσει του οποίου το δικαίωμα στην άμβλωση περιοριζόταν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η σεξουαλική κακοποίηση ή ο κίνδυνος δυσμορφίας του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η επιστημονική συγκατάθεση του γιατρού. Μαζί με τις αμβλώσεις το υπουργείο Υγείας θέλει να εξαφανίσει από τα ράφια των φαρμακείων το λεγόμενο «χάπι της επόμενης μέρας», το σκεύασμα που λαμβάνεται εντός 24 ωρών μετά τη σεξουαλική πράξη εάν υπάρχει υποψία εγκυμοσύνης.
Για το άλλο ζήτημα που έχει μπει στο μάτι των καθολικών επισκόπων - τον γάμο των ομοφυλοφίλων - η κυβέρνηση Ραχόι ελπίζει ότι θα «καθαρίσει» το ανώτατο δικαστήριο που έχει κληθεί να εξετάσει τη συνταγματικότητα του σχετικού νόμου. Κι ότι δεν θα χρειαστεί η βοήθεια του Θεού.
ΤΑ ΝΕΑ