Πηγή σταθερότητας για την Ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο χαρακτηρίζει τα ευρωομόλογα, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει «μόνο εφόσον επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με το σχεδιασμό τους». Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα οικονομικά εργαλεία, όπως το ευρωπαϊκό ταμείο απόσβεσης χρέους, πρόταση την οποία έχει καταθέσει το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Το ψήφισμα χαιρετίζει την Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν, αλλά σημειώνει ότι απαιτούνται περαιτέρω εργασίες επί ορισμένων ζητημάτων. Αυτά αφορούν τους συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του «ηθικού κινδύνου» και της «από κοινού ευθύνης», την ελκυστικότητα του συστήματος τόσο για τις χώρες με σημερινή πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», όσο και για τις υπερχρεωμένες, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, και η εισαγωγή μετρήσιμων και εκτελεστών προγραμμάτων για το χρέος.
Το ψήφισμα δεν υποστηρίζει ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν άμεση λύση για την αντιμετώπιση των παρουσών δυσκολιών, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό των μεσοπρόθεσμων λύσεων. Το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης ότι για την κοινή έκδοση ομολόγων, απαιτείται η ύπαρξη ενός ισχυρότερου δημοσιονομικού συντονισμού, που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Το ψήφισμα καλεί την Κομισιόν να προτείνει άμεσα τρόπους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, όπως «το ευρωπαϊκό σύμφωνο απόσβεσης χρέους, η οριστικοποίηση και επικύρωση μιας συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και η κοινή διαχείριση της έκδοσης τίτλων δημόσιου χρέους».
Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ ετοιμάζει επί του παρόντος ένα μη νομοθετικό ψήφισμα, με εισηγήτρια την Σίλβι Γκουλάρ (Φιλελεύθεροι, Γαλλία), το οποίο θα παράσχει μια πιο λεπτομερή απάντηση στην Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν.