16 Φεβρουαρίου 2012

Εκτός στόχου η διαμόρφωση του χρέους

Πρόσθετα κεφάλαια για την κάλυψη της «τρύπας» που αναμένεται να δημιουργηθεί από τη μη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, όπως προβλέπεται από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που συνέταξε η τρόικα, αναζητούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ έως το 2020, αντί του στόχου για 120%.

«Το επίπεδο του χρέους υπολογίσθηκε στο 129%. Πρέπει συνεπώς να σκεφθούμε μέτρα αντιστάθμισης», σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαϊκής κυβερνητικής πηγής.

Πολλές πηγές είχαν δηλώσει προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα είναι πολύ πέραν του 125% μετά την εφαρμογή του σχεδίου στήριξης.

Συναίνεση για την επανεξέταση του προγράμματος μερικής παραγραφής του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες (το PSI), δεν υπάρχει σύμφωνα με μία από τις πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, η οποία έκανε λόγο για άλλες λύσεις, όπως ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους από κεντρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το θέμα αυτό είναι το πιο δύσκολο κατά τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν ως τη Δευτέρα και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Εξετάζεται επίσης μια αύξηση της βοήθειας από τα κράτη της Ευρωζώνης, αν και αυτό πολιτικά θεωρείται πολύ δύσκολο να προχωρήσει. Πάντως, το σενάριο που κάνει λόγο για την πιθανή χορήγηση ενός δανείου-γέφυρα ώστε να πληρωθεί το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου, δεν επιβεβαιώνεται. Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Dow Jones Newswires, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

Έχουν εντοπιστεί επιπλέον ανάγκες περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία προστίθενται στα 130 δισεκατομμύρια (που προβλέπονται από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας), δήλωσε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι θα χρειαστούν ακόμη περίπου 10 δισεκατομμύρια επιπλέον για να φτάσουμε σε αναλογία χρέους 124%.

Αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στο κέντρο των συζητήσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσουν την Κυριακή για να προετοιμάσουν τη σύνοδο του Eurogroup.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβεέρνησης φέρεται να δήλωσε στο Dow Jones Newswires, ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της καταβολής του νέου δανείου. Σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη κοινοτική εποπτεία, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την αποδεχθεί, ενώ υποβάθμισε το θέμα του ειδικού λογαριασμού, λέγοντας ότι είναι «τεχνικό». Στον λογαριασμό θα περνούν οι δόσεις του νέου δανείου και τα κεφάλαια που θα διαθέτει η Αθήνα για την αποπληρωμή του χρέους.

Alpha: Εφικτή η μείωση του χρέους κάτω από το 100% ως το 2020

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Αlpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, αναφέρουν πως το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, αν εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νέο Μνημόνιο και ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρουσιάζοντας από τους πρώτους μήνες του 2012 δημοσιονομικά αποτελέσματα, κατά πολύ καλύτερα από τις υποβαθμισμένες εκτιμήσεις της τρόικας.

Στο 75% το «κούρεμα» από γαλλικές τράπεζες

Τα στοιχεία που καταγράφουν Societe Generale και BNP Paribas για τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν είναι μειωμένα στο 1/4 στο τέταρτο τρίμηνο του 2011

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale, μητρική της Γενικής Τράπεζας, προχώρησε σε «κούρεμα» κατά 75% των ελληνικών ομολόγων της, με νέες προβλέψεις που έκανε στον ισολογισμό της για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Αντίστοιχο ποσοστό προβλέψεων για τα ελληνικά ομόλογα ανακοίνωσε χθες και η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Η Societe Generale κατέγραψε στο ίδιο τρίμηνο ζημιά 162 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων της. Τα καθαρά κέρδη της για την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 88,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και διαμορφώθηκαν στα 100 εκατ. ευρώ, από 874 εκατ. ευρώ. Η μείωση των κερδών οφείλεται στις πρόσθετες προβλέψεις για τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως στις ζημιές ύψους 482 εκατ. ευρώ που κατέγραψε ο επενδυτικός βραχίονας της τράπεζας από τα τοξικά ομόλογα που απέμειναν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες διαπιστώνει η Goldman Sachs

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι δυσχερείς νομισματικές συνθήκες στην Ελλάδα εκπορεύονται εν μέρει από τη συνεχιζόμενη απειλή της επικείμενης αδυναμίας πληρωμών των υποχρεώσεων της χώρας, διατυπώνει η Goldman Sachs σε σημερινή έκθεσή της.

Στην έκθεση αποτιμάται η επίπτωση της εφαρμογής του Μνημονίου στην εγχώρια οικονομία. Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι:

-Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 16% σωρευτικά σε πραγματικούς όρους ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο 2008 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

-Η μείωση της εγχώριας ζήτησης έχει αγγίξει το 20% σε πραγματικούς όρους, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 10%.

-Το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10,5% του ΑΕΠ, περίπου το ίδιο με το 2010 παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια.

- Οι νομισματικές συνθήκες είναι δυσχερείς με αποτέλεσμα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν μειωθεί κατά 17% σε ετήσια βάση.

Τέλος, αναφερόμενη στο υψηλό κόστος χρήματος και στην μεγάλη υποχώρηση των επενδύσεων η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως οι δυσχερείς νομισματικές συνθήκες στην Ελλάδα εκπορεύονται εν μέρει από τη συνεχιζόμενη απειλή της επικείμενης αδυναμίας πληρωμών των υποχρεώσεων της χώρας.

tvxs.gr