04 Φεβρουαρίου 2012

Επί Καραμανλή ήρθε...επί ΠαπανδρεοΒορίδη χάθηκε: Στους πολιτικούς αρχηγούς η απόφαση για τον ENISA

Στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου φέρνει πλέον το ακανθώδες ζήτημα του ENISA, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Βορίδης, καθώς, έπειτα από την πολύμηνη αδράνεια και τη «λευκή πετσέτα» που πέταξε η Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά φόρα, είναι άμεσος ο κίνδυνος να χάσει η χώρα μας τον οργανισμό μέσα από τα χέρια της.

Ο κ. Βορίδης, κατόπιν εσφαλμένης ενημέρωσης, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, έτοιμος να πείσει τους Έλληνες ευρωβουλευτές να στηρίξουν τις άτυπες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπουν παραμονή της έδρας του ENISA στο Ηράκλειο, διάσπαση του επιχειρησιακού κλάδου στην Αθήνα και παροχή του δικαιώματος ίδρυσης παραρτημάτων σε όλη την Ε.Ε., έναντι της επέκτασης της προσωρινής εντολής λειτουργίας του φορέα έως το 2020.

Σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με ευρωβουλευτές της χώρας μας, (Μαριέττα Γιαννάκου, Αννυ Ποδηματά, Γ. Παπαστάμκος, Σπ. Δανέλλης, Ι. Τσουκαλάς και άλλοι) διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κοινή εντύπωση ότι το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζει τις προτάσεις Κρουζ και, ως εκ τούτου, αποδυναμώνει την παρουσία του ENISA στην Ελλάδα, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει ότι ο οργανισμός επί της ουσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί εξ ολοκλήρου στη χώρα μας.

Ο υπουργός Υποδομών φέρεται να ενέδωσε αρχικά στην απειλή της κυρίας Κρουζ, η οποία προειδοποιούσε ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα απέρριπτε τις προτάσεις της, τότε δεν θα έδινε παράταση στην εντολή του ENISA, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να οδηγηθεί στο «λουκέτο» έως το Φθινόπωρο του 2013. Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης χαρακτήρισαν αυτή την στάση ως «μπλόφα» αφού, εάν έκλεινε ο φορέας, θα πήγαινε στράφι δουλειά και επένδυση πολλών ετών.

Σημειωτέον ότι οι άτυπες προτάσεις της Ολλανδής επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ, Νέλλη Κρουζ πρακτικά συμπίπτουν με τη δέσμη μέτρων του εισηγητή της Επιτροπής για την Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια (ITRE) του Ευρωκοινοβουλίου, Τζιλ Τσίτσεστερ - διακηρυγμένου πολέμιου της παραμονής του ENISA στο Ηράκλειο - οι οποίες θα ψηφιστούν την Δευτέρα από την Ευρωβουλή. Ωστόσο είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι συνέβησαν τέτοιες μεθοδεύσεις, που ακόμη και οι υποστηρικτές των Ελληνικών θέσεων θεωρούν ότι η Ελλάδα συναινεί στις προτάσεις της Κομισιόν!

Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο υπουργός Υποδομών αντελήφθη την εσφαλμένη ενημέρωση που είχε και, καθώς ο χρόνος για τον ENISA εξαντλείται, γνωστοποίησε στους Ευρωβουλευτές ότι θα μεταφέρει τον χειρισμό του θέματος στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. Δηλαδή, θα επιχειρηθεί ένας τελευταίος ελιγμός στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να κρατηθεί ο οργανισμός στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ο ENISA αποτελεί το μοναδικό αποκεντρωμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει εντολή μόνιμης λειτουργίας από το Συμβούλιο, η δε σημασία του αυξάνεται ραγδαία, καθώς προορίζεται να αποτελέσει τον εκτελεστικό βραχίονα κατά του κυβερνοεγκλήματος στην Ε.Ε.

Η ιδέα της μεταφοράς λειτουργιών του οργανισμού στην Αθήνα προέκυψε έπειτα από τα διαρκή παράπονα των εταίρων μας, αφού η Ελλάδα καθυστερούσε στις συμβατικές της υποχρεώσεις για τον ENISA. Προκειμένου να σταματήσει η δυσαρέσκεια, το υπουργείο των Εξωτερικών άνοιξε ένα μικρό γραφείο συναντήσεων του ENISA στην Αθήνα, στο οποίο γίνονται συναντήσεις εξπρές, προκειμένου να μην χρειάζεται οι Κοινοτικοί να πετούν έως το Ηράκλειο.

Σταδιακά, αρκετοί από την Ελληνική πλευρά θεώρησαν ότι η μετεγκατάσταση λειτουργιών του ENISA στην Αθήνα θα ενίσχυε την παραμονή του οργανισμού στην Ελλάδα. Αυτή η στάση υποστηρίχθηκε σχεδόν ανοιχτά από στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Υποδομών, χωρίς κανείς τους να αντιλαμβάνεται ότι έτσι στρώθηκε ο δρόμος στις χώρες που διεκδικούν τον οργανισμό.

Στην Κρήτη επικρατεί αναβρασμός για το ζήτημα, οι απόδημες και άλλες οργανώσεις στέλνουν επιστολές στον κ. Παπαδήμο, στον κ. Βορίδη και στους αρχηγούς των κομμάτων, οι δε ευρωβουλευτές που αγωνιούν για την υπόθεση, κάνουν «ράλι» για να αποσπάσουν την υποστήριξη συναδέλφων τους που προέρχονται από χώρες, οι οποίες φιλοξενούν αποκεντρωμένα ευρωπαϊκά όργανα και φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.