Η έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως «πέρασε» η πρόταση των «σκληρών» της ευρωζώνης, που ζητούν να αναβληθεί η έγκριση του δανείου για μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. «Προσδοκούμε ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup το θέμα θα κλείσει», ανέφερε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συγκρατημένα αισόδοξος για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Θα πρέπει να εγκριθεί την Δευτέρα, εκτός αν υπάρξει κάποιος με κάποια πρόταση που ανατρέπει την όλη συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, επικεντρώνεται πρωτίστως στο πώς θα διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του νέου μνημονίου.
Όπως ανέφεραν άλλοι αξιωματούχοι, δεν κέρδισαν έδαφος οι προτάσεις κάποιων χωρών της ευρωζώνης να αναβληθεί η εκταμίευση του συνόλου ή μέρους του πακέτου βοήθειας μέχρι τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο.
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ανέφερε μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πως «έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα και «προσδοκούμε ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup το θέμα θα κλείσει».
Σύμφωνα με το Reuters πάντως, ο κ. Καψής ανέφερε πως ανοιχτό παραμένει το ζήτημα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού από τον οποίο θα δεσμεύονται πρώτα τα κονδύλια για τόκους και χρεολύσια δανείων και κατόπιν θα καλύπτονται άλλες ανάγκες του ελληνικού κράτους.
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» στη νέα δανειακή σύμβαση. «Δεν υπάρχει βεβαιότητα, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει».
Νωρίτερα σήμερα, Γερμανία, Ολλανδία, αλλά και Λουξεμβούργο υπενθύμισαν και πάλι στην Ελλάδα πως βασική προτεραιότητα για την έγκριση του δανείου είναι η διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς, παρά να εφαρμόζει», ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του υπογράμμισε πως η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα «βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο». Σε έντονο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να επιλέξει ανάμεσα στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και την έξοδό της από το ευρώ.
Σε νεότερες δηλώσεις του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πηγαίνει «πολύ χειρότερα» απ' ό,τι είχε προβλεφθεί στην αρχή της κρίσης, προειδοποιώντας ότι το νέο δανειακό πρόγραμμα δεν θα εκταμιευθεί «αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα». «Επιστρέψαμε στο σημείο εκκίνησης», δήλωσε ο Γέγκερ, μιλώντας σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή στη Χάγη. Ο Ολλανδός υπουργός υπενθύμισε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κόστιζε περισσότερο στις υπόλοιπες χώρες απ' ό,τι η διάσωση της χώρας. «Ο στόχος είναι και παραμένει να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη», υπογράμμισε.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup τέθηκαν τα ζητήματα του αποτελεσματικότερου ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού αποπληρωμής του χρέους, στα οποία δεν υπήρχαν ενστάσεις και θα πρέπει να εξεταστούν ως τη Δεύτερα. Επιπλέον, ως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δεύτερα, θα πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξετάσουν και τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη τους και αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
tvxs.gr