12 Μαρτίου 2012

Σε επίπεδα Μαρτίου 2011 κινούνται τα νέα ομόλογα μετά το PSI

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2011 επέστρεψαν τα spreads των ομολόγων με βάση τις νέες εκδόσεις που αντικατέστησαν τα παλαιά ελληνικά ομόλογα.
Η Ελλάδα με τα νέα ομόλογα που εξέδωσε πήγε τον χρόνο 6 μήνες πίσω.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 τα spreads ήταν κοντά στις 1500-1600 μονάδες και με τα νέα ομόλογα που ξεκίνησε σήμερα και επίσημα η διαπραγμάτευση τους κινείται το spread στις 1652 μονάδες βάσης.
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι γενικά οι αποδόσεις των νέων ομολόγων έχουν εξορθολογιστεί σε σχέση με το παρελθόν.
Παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μεν αλλά πολύ χαμηλότερα δε σε σχέση με το παρελθόν.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα νέα ομόλογα θα έχουν ημερομηνία λήξης 24 Φεβρουαρίου και θα ξεκινάει από τις 24 Φεβρουαρίου του 2023 έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2042.
Η απόδοση στο ομόλογο 24/2/2042 που έχει τιμή στην ΗΔΑΤ την ελληνική ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων κινείται μεταξύ 24,5 και 25,5 μονάδες βάσης ή μέση απόδοση 13,40%.
Η απόδοση στο ομόλογο 24/2/2023 που έχει τιμή στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ομολόγων κινείται μεταξύ 26,7 και 29,7 μονάδες βάσης ή μέση απόδοση 18,27% το οποίο σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό δίνει απόδοση 1652 μονάδες βάσης.

Διακράτηση ή πώληση των νέων ομολόγων; Η Citigroup υποστηρίζει πώληση

Από τη μεριά της η Citigroup, στο σύντομο 6σέλιδο σημείωμα της με τίτλο «After PSI: What next?» (μετά το PSI, τι;), αφού αναλύει τη δομή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θεωρεί ότι οι πιέσεις στα νέα ελληνικά ομόλογα  θα παραμείνει.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το PSI είναι επιτυχημένο σταματώντας την βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει έναν πολύ δύσκολο στόχο, αυτόν του να φέρει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Αυτό μας οδηγεί στην πεποίθηση ότι ενώ οι Έλληνες ομολογιούχοι δεν θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο οι ξένοι επενδυτές θα προσπαθήσουν να «ξεφορτωθούν» τα νέα ομόλογα που πήραν μετά την ανταλλαγή. Μάλιστα, τα περισσότερα ομόλογα που θα τεθούν προς πώληση θα είναι αυτά που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, καθώς με το πρόγραμμα λιτότητας λίγοι είναι οι επενδυτές που θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr