Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ κατεφέρθηκε εναντίον του προέδρου της Αρχής, μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα στοιχεία του ελλείμματος.
«Η ΕΛΣΤΑΤ δίνει, κάθε Μάρτη και Σεπτέμβρη, αναφορές στη Eurostat, σχετικά με την πορεία του ελλείμματος και του χρέους της χώρας. Το 2009, η Υπηρεσία έστειλε πρόβλεψη τον Σεπτέμβρη του 2009 και η οριστικοποίηση έγινε ένα χρόνο μετά. Το δυστύχημα είναι ότι εκείνη την περίοδο είχαμε εκλογές. Και στέλνεται ένα report δύο ημέρες πριν τις εκλογές κι ένα δεύτερο report 16 μέρες μετά τις εκλογές. Και τα δύο ήταν προβλέψεις. Κανένα δεν ήταν οριστικοποίηση. Από εκεί και μετά, ξεκίνησε αυτό το γαϊτανάκι που όλοι γνωρίζουμε».
Ο Κωνσταντίνος Σκορδάς, είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, καταφέρθηκε κατά του προέδρου της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, για τη συμπεριφορά του εντός του Διοικητικού της Συμβουλίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως «τα νούμερα του ελλείμματος του 15,4%, τα μάθαμε από την ανακοίνωση της Eurostat», καθώς ο κ. Γεωργίου είχε αποκλείσει τα μέλη του Δ.Σ. από κάθε είδους πληροφόρηση.
«Αν τα στοιχεία ήταν άριστα, γιατί να μην μας τα φέρει;» αναρωτήθηκε ο μάρτυρας. «Εμένα δε μου δόθηκε η δυνατότητα σαν μέλος του συμβουλίου να δω τη μεθοδολογία και να δω τα πλήρη στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ελλείμματος. Δε μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε επαφή με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών. Επιπλέον, όταν ζητήθηκε, να αποτελέσουν τα ίδια στοιχεία αντικείμενο συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και ψηφοφορίας μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, αυτό δεν έγινε».
Επιπρόσθετα, ο κ. Σκορδάς, κατήγγειλε πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ επιμένει να μην συγκαλεί το Διοικητικό της Συμβούλιο παραβιάζοντας το νόμο, και πως εξέδωσε ακόμα και το νέο Κανονισμό μονάχος του. Ο μάρτυρας εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αγνόησαν τις καταγγελίες για την συμπεριφορά του κ. Γεωργίου - και μάλιστα, «στο δεύτερο Μνημόνιο του δίνεται η δυνατότητα να διορίζει και τον δικηγόρο της ΕΛΣΤΑΤ». Τέλος, ο μάρτυρας κατήγγειλε πως «το τελευταίο δίμηνο, σε ένα αίθριο της ΕΛΣΤΑΤ στο πίσω της μέρος, περιπολούν αστυνομικοί εφοδιασμένοι με στρατιωτικά όπλα», επιβεβαιώνοντας σχετική αναφορά του Π. Κουρουμπλή.
Αργότερα, ωστόσο, σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, ο κ.Σκορδάς παραδέχθηκε πως δεν έχει γίνει δέκτης καμίας καταγγελίας περί πολιτικής, ή προσωπικής - του προέδρου - παρέμβασης στο έργο των επιστημόνων της ΕΛΣΤΑΤ και πως απ' τις συγκρούσεις στο Δ.Σ. της Αρχής, «δεν επηρεάστηκε το επιστημονικό της έργο». Παρότι ο ίδιος δεν μπορεί να πιστοποιήσει την ορθότητα της διαδικασίας ένταξης των 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, «αυτοί που εργάζονται στην αρμόδια Διεύθυνση, θεωρούν πως έχουν κάνει καλή δουλειά». Εκτίμησε δε, πως «οι συνάδελφοι δεν θα δέχονταν υποδείξεις από την Eurostat».
Ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε, (εφόσον είχε προβλέψει τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του 2009), να το μειώσει κατά δύο μονάδες λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, ο κ. Σκορδάς επεφύλαξε μια τεχνικής φύσεως απάντηση: «Θα μπορούσε αυτό να γίνει θεωρητικά, αν θα μπορούσε να μεταθέσει δαπάνες του τελευταίου τριμήνου στο 2010, ή να μεταφέρει έσοδα του 2010 στο 2009». Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο μάρτυς παραδέχθηκε ερωτηθείς από την Α. Παπαθανάση, πως «θέλουμε αξιόπιστα στοιχεία και όχι βολικά στοιχεία».
«Δεν με νοιάζει αν το έλλειμμα είναι 30% ή 40% ή 50%. Με ενδιαφέρει το πόρισμα που θα έχουν βγάλει οι συνάδελφοι να είναι το σωστό. Αυτό είπα και τελείωσα. Τίποτα άλλο» ανέφερε ο Κ. Σκορδάς.