15 Μαρτίου 2012

Να ρε που φωνάζετε! Ο Γκέμπελς μας υποστηρίζει: «Δεν λειτουργούν οι συνταγές που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα»

Υπό τον τίτλο «οι συνταγές που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα δεν λειτουργούν» το κοινοτικό δελτίο πληροφόρησης Agence Europe δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της λεγόμενης εναλλακτικής τρόικας των σοσιαλδημοκρατών, Λουξεμβούργιου ευρωβουλευτή Ρόμπερτ Γκέμπελς, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.


Όπως αναφέρει η Agence Europe, o Ρόμπερτ Γκέμπελς «μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων, συνδικάτα, ερευνητικά ινστιτούτα καθώς και με τον μελλοντικό ισχυρό άνδρα του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος, νυν υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, απορρίπτει τη λιτότητα που έχει επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα και δηλώνει ότι το γενικό αίσθημα στην Ελλάδα είναι ότι η τρόικα έχει επιβάλει συνταγές που εμφανώς δεν λειτουργούν».

Σύμφωνα με τον Γκέμπελς, ο στόχος των πιστωτών της Ελλάδας είναι να πραγματοποιήσουν «μία εσωτερική υποτίμηση μέσω σοβαρών περικοπών στις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες, στις συντάξεις, γενικότερα μέσω μείωσης της αγοραστικής δύναμης». Ο ευρωβουλευτής δεν είναι αισιόδοξος αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική. «Η κατανάλωση μειώθηκε, η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει ύφεση 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ανεργία αγγίζει το 20% του ενεργού πληθυσμού και σχεδόν τον ένα στους δύο νέους ενώ σχεδόν 500.000 Έλληνες είναι χωρίς εισοδήματα αφού το επίδομα ανεργίας σταματά ύστερα από ένα χρόνο», αναφέρει.

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής αναγνωρίζει ότι η μερική αναδιάρθρωση του χρέους θα δώσει μία ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρωταρχική σημασία έχει να αρχίσουν και πάλι οι επενδύσεις στη χώρα. Ιδιαίτερα αφού λόγω των ενεργειών της ΕΚΤ, οι αγορές και οι τράπεζες έχουν ανακτήσει μία σχετική ηρεμία. Οι επενδύσεις εξάλλου περνούν μέσα από τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων, που δεν είχαν απορροφηθεί μέχρι σήμερα. Επιπλέον εκτιμά ότι η Ομάδα Δράσης που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα «κάνει αρκετά καλή δουλειά» ενώ συμφωνεί με τη γενικότερη διαπίστωση ότι «οι Έλληνες πρέπει να απλοποιήσουν το φορολογικό σύστημα, να βελτιώσουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και να μειώσουν τη γραφειοκρατία».

Διαπιστώνει επίσης ότι «οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν σχεδόν φόρους καθώς η έδρα τους βρίσκεται σε εξωτικούς προορισμούς ενώ το ίδιο ισχύει και για την Εκκλησία που κατέχει τεράστια κτηματική περιουσία». Άλλη παρατήρηση είναι για τη δυσβάσταχτη ελληνική γραφειοκρατία σύμφωνα με την οποία για να προχωρήσει κανείς στην κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πρέπει να λάβει έγκριση από έντεκα υπουργεία.

Όπως όμως και αν είναι η κατάσταση, ο Γκέμπελς εκτιμά ότι η «θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη» ενώ μία χρεοκοπία της χώρας θα «δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα». «Σε αυτή την περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν ενώ τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία θα είχαν σοβαρά προβλήματα. Εάν η Ελλάδα αντικαθιστούσε το ευρώ με τη δραχμή, θα έπρεπε να προβεί σε τεράστια υποτίμηση. Η Ελλάδα θα ήταν αναγκασμένη στο τέλος όχι μόνο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει ο Γκέμπελς.