20 Μαρτίου 2012

ΓΑΠ: Οι Ευρωπαίοι έκαναν τους ανήξερους για το δημοψήφισμα


Μια συνέντευξη με αιχμές κατά πάντων παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην βελγική εφημερίδα «Les Echos». Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την πικρία του για τη στάση των Μέρκελ-Σαρκοζί και ισχυρίστηκε πως όλοι γνώριζαν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα παρά τη φαινομενική «έκπληξή» τους.

Το δημοσίευμα αναφερόμενο στον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι «δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ιδιαίτερα από την απίστευτη πίεση στους ώμους του καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ούτε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το ίδιο του το Κόμμα αφού προηγουμένως είχε θελήσει να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη».

Πικρία για Μερκοζί

Πίσω όμως από μια φαινομενική αποστασιοποίηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τροφοδοτεί μια πραγματική πικρία και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ελλάδα και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, τον Νικολά Σαρκοζύ και την Άγκελα Μέρκελ σε πρώτο πλάνο.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το Κόμμα του έκανε σφάλματα στο ξέσπασμα της κρίσης και τα αποδίδει σε «στην κακοδιαχείρισή μας» αλλά και στην απουσία επίβλεψης των αγορών καθώς και σε μια ‘ατελή Νομισματική Ένωση’.

«Αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα σύστημα νομισματικού ελέγχου, δεν θα είχα κληρονομήσει ποτέ ένα τέτοιο έλλειμμα’» ισχυρίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον της Ευρώπης για την έλλειψη πρόνοιας σε σχέση με τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

«Από την αρχή, έκανα μια πρόταση. Πρότεινα να θέσουμε σε εφαρμογή τα ευρωομόλογα που θα επανέφεραν την εμπιστοσύνη στις αγορές, θα βοηθούσαν το ευρώ να ανταγωνιστεί πραγματικά με το δολάριο και θα λειτουργούσαν παράλληλα ως σύστημα ελέγχου και κυρώσεων εάν οι χώρες δεν ολοκλήρωναν σε δεδομένες προθεσμίες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επικεντρώθηκε στην μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο, «που αποτελεί ρεκόρ στην Ευρώπη» και επιτέθηκε κατά του Νικολά Σαρκοζί, οι δηλώσεις του οποίου στη Ντωβίλ «έβαλαν φωτιά» στις αγορές.

«Ανακοινώνοντας ότι εάν μια χώρα βρίσκονταν στο μέλλον σε στάση πληρωμών, και βεβαίως η Ελλάδα ήταν στο στόχαστρο, θα πλήρωναν οι ιδιώτες πιστωτές, έσπειρε τον πανικό στις αγορές» καταγγέλλει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος ανέφερε πως όλο αυτό το διάστημα υπήρχαν plan B και plan C για έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός δεν μετανιώνει για την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. «Ήταν σωστή απόφαση.Το πολιτικό βάρος της κρίσης έπρεπε να κατανεμηθεί σε έναν ευρύτερο συνασπισμό. Μια εκ των λύσεων ήταν το δημοψήφισμα, η άλλη ήταν ένας διευρυμένος συνασπισμός -σενάριο το οποίο επελέγη τελικά από την ελληνική πολιτική τάξη».

Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει ότι είχε ενημερώσει, για τη βούλησή του να απευθυνθεί στο λαό, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καθώς επίσης και τη Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήδη από τον Ιούνιο του 2011. «Γνώριζαν ενώ όλοι αυτοί έκαναν ότι εξεπλάγησαν, πριν από το καθοριστικό G20» επισημαίνει με νόημα.
http://www.iefimerida.gr