Στην Ελλάδα μόλις ξεκινά η δεύτερη πράξη της τραγωδίας της κατά τη διάρκεια της οποίας θα κορυφωθεί η πλοκή, γράφει στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα L’ Echo ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Luigin Zingales.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι Ευρωπαίοι ενέκριναν ένα νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα -γεγονός που βοήθησε να αποφευχθεί η γενικευμένη χρεοκοπία των τραπεζών και να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων-, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει κατά 106 δισ. ευρώ το χρέος της μέσω της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών αλλά. «η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκοτεινή».
Πρόκειται για μια «υποτιθέμενη επιτυχία» αφού πλέον η Ελλάδα -η οποία θα χρειαστεί σύντομα νέα βοήθεια αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη- «δεν θα έχει σε ποιον να στραφεί».
Έχει ήδη εξαντλήσει όλα τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή της για να μπορεί να υπάρξει επιμερισμός του χρέους με τον ιδιωτικό τομέα. Πλέον, το χρέος της βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα, ενώ το υπόλοιπο θα υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, αφαιρώντας από την ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα ελέγχου του ή ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης που διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους, επισημαίνει.
Επιπλέον, σχολιάζει ο αρθρογράφος, η ΕΕ και το ΔΝΤ, είχαν πάντα ως βασική προτεραιότητα όχι τόσο τη διάσωση της ίδιας της χώρας αλλά την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα θα είχε στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Η ΕΕ και το ΔΝΤ πέτυχαν το στόχο τους, αλλά «η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον κανένα περιθώριο ελιγμών», καταλήγει.