11 Μαρτίου 2012

Spiegel: Μετά το κούρεμα επενδύσεις 10 δις στην Ελλάδα

H ΕΕ προτίθεται να διοχετεύσει δέκα δις ευρώ προς την Ελλάδα – χρήματα, τα οποία, εδώ και καιρό βρίσκονται προς διάθεση, αλλά μέχρι τώρα δεν ζητήθηκαν» αποκαλύπτει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα Spiegel-Online με τίτλο «Η ΕΕ θέλει να θέσει σε κίνηση την ελληνική οικονομία με δισεκατομμύρια».

Το κούρεμα του χρέους αποφασίστηκε, το πρόγραμμα λιτότητας επίσης – τώρα θα πρέπει τελικά η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ξανά. Μέχρι τώρα υπήρξαν ελάχιστα συγκεκριμένα σχέδια, για το πώς θα μπορούσε κανείς να βοηθήσει τη στερούμενη τα αναγκαία χώρα.

Ωστόσο η ΕΕ προτίθεται τουλάχιστον να κάνει ένα πρώτο βήμα για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

Η επονομαζόμενη ομάδα δράσης για την Ελλάδα αναμένεται να υποβάλει την επόμενη εβδομάδα συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της επίμονης ύφεσης. Ως προς αυτό ο γερμανός επικεφαλής της ομάδας εργασίας Χορστ Ράιχενμπαχ αναμένεται να ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Αθήνα. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους θα πρόκειται ακολούθως για επενδυτικά σχέδια από τα ευρωπαϊκά ταμεία ύψους μεγαλύτερου των 10 δις ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η ομάδα δράσης θα καταπιαστεί με ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και καιρό: στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ βρίσκονται προς διάθεση για το χρονικό διάστημα 2007 – 2013 συνολικά 20 δις ευρώ για την Ελλάδα. Από αυτά έχουν ζητηθεί μέχρι σήμερα περί τα οκτώ δις ευρώ.

Η χαμηλή ζήτηση μπορεί να αποδοθεί εν μέρει από την άγνοια και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και στην ελλιπή πρόθεση για επενδύσεις των επιχειρήσεων. Τα ταμεία λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή της συγχρηματοδότησης: Προκειμένου να ζητηθούν τα κονδύλια, θα πρέπει να υπάρξουν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα επωμιστούν ένα μέρος των εξόδων.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε ύφεση. Επειδή η κυβέρνηση σε πίεση από την ΕΕ και το ΔΝΤ τα προηγούμενα δύο χρόνια εξέδωσε τρία σκληρά πακέτα λιτότητας, επιταχύνθηκε πρόσφατα έντονα η πτωτική τάση της οικονομίας. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ κατέρρευσε κατά 7,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν συνεχώς την Ελλάδα ότι η ίδια δεν κάνει αρκετά για να επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο προσέφερε στην Ελλάδα να απελευθερώσει κονδύλια που δεν είχαν ζητηθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει η κυβέρνηση και οι Αρχές να συνεργαστούν στενότερα με την ομάδα δράσης και να υποβάλουν ένα σχέδιο δράσης μέχρι την 28η Μαρτίου. [...]

Και ο Υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ είχε κάνει δηλώσεις απογοητευμένος από την ελληνική κυβέρνηση και διοίκηση. «Η βοήθεια δεν γίνεται παρά ελάχιστα αποδεκτή», είχε δηλώσει ο Ρέσλερ στην Saarbrücken Zeitung. «Είναι πολύ απογοητευτικό», είχε προσθέσει.

Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει ότι από τα προς διάθεση δάνεια της κρατικής τράπεζας επενδύσεων KfW για τα προγράμματα ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα δεν ζητήθηκε ούτε ένα ευρώ. Οι επενδυτές προσέκρουσαν σε πληθώρα διαδικασιών αδειοδότησης και ασαφών υποχρεώσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση στο μεταξύ αντέδρασε στην κριτική. Η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να της διαβιβαστούν στοιχεία των γερμανικών επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και σύμφωνα με το Ρέσλερ συνάντησαν εμπόδια.