Εκατοντάδες φάρμακα που αφορούν μεγάλες αλλά και πολύ συχνές ασθένειες γίνονται πιο φθηνά για τους ασθενείς καθώς μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής. Ενώ μέχρι σήμερα οι ασθενείς πλήρωναν 25% επί τιμής, το ποσοστό μειώνεται στο 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και το μηδέν όπου ο ασθενής παίρνει τα σκευάσματα τελείως δωρεάν.
Καμία ευνοϊκή ρύθμιση ωστόσο δεν υπάρχει για τις γυναίκες που είτε δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί (υπογόνιμες) είτε εμφανίζουν κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα όπως ινομυώματα. Ποια είναι τα φάρμακα που γίνονται πιο φθηνά;
Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και στηρίζονται σε νόμο αλλά και σχετική υπουργική απόφαση, στο 10% περιορίζεται η συμμετοχή των φαρμάκων που είναι ενταγμένα στη θετική λίστα και αφορούν βαλβιδοπάθειες δηλαδή όσα σκευάσματα χορηγούνται με αυτήν την ένδειξη. Μεταξύ αυτών είναι διουρητικά, β- αποκλειστές, ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτασίνης και αντιπηκτικά.
Επίσης στο 10% περιορίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα για πνευμονική καρδιοπάθεια αλλά και σκευάσματα για χρόνια αποφρακτική νόσο καθώς επίσης και όσα περιλαμβάνονται στη θεραπεία για αδένωμα υπόφυσης και πάρκινσον.
Μηδενική είναι η συμμετοχή στα φάρμακα που καταπολεμούν νεοπλασίες και λευχαιμίες ενώ στο 10% διαμορφώνεται για τη μυασθένεια.
Ωστόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για όσες γυναίκες δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί και λαμβάνουν ειδικές θεραπείες για την ενίσχυση του αναπαραγωγικού τους συστήματος. Μέσα στα προβλήματά τους οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να πληρώνουν και συμμετοχή 25% όταν λαμβάνουν φάρμακα για τη γυναικεία υπογονιμότητα ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για σκευάσματα που αφορούν ενδομητρίωση, ινομυώματα και γυναίκεια στειρότητα.
Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που είναι χρόνια και εξαιρετικά βαριά νόσος οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν 10%.
http://www.iatropedia.com/articles/read/1688