11 Απριλίου 2012

FT: Αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πιστεύουν στη νομισματική ένωση, πρέπει να το πουν στις εκλογές

Τα μειωμένα ποσοστά πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία επισημαίνει το κύριο άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, με τίτλο «Η πρόκληση της Ελλάδας», σχολιάζοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν παρά τους εαυτούς τους.

«Αντί να αναζωογονηθούν με νέους υποψηφίους κατεβάζουν στις εκλογές την ίδια πολιτική τάξη που ευθύνεται για την κρίση», σημειώνει το άρθρο. Προσθέτει ότι μέχρι στιγμής το μήνυμα των δύο κομμάτων προς το εκλογικό σώμα είναι αναποτελεσματικό: ενώ ισχυρίζονται ότι στηρίζουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή αποφεύγουν να παρουσιάζουν θετικά επιχειρήματα για τη σπουδαιότητά του για το μέλλον της χώρας.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι η υπεράσπιση του προγράμματος δεν είναι εύκολη, καθώς το πακέτο μέτρων έχει πολλά ελαττώματα και πιθανότατα δε θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι είναι δύσκολος ο συμβιβασμός των απαιτήσεων του ελληνικού εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη αλλά κατά της λιτότητας.

Το άρθρο τονίζει ότι οι εκλογές είναι η μόνη ευκαιρία για την Ελλάδα να δημιουργήσει γνήσια πολιτική βούληση στήριξης της ατζέντας μεταρρυθμίσεων, καθώς αν και το κόστος παραμονής στο ευρώ είναι προφανές, η εναλλακτική είναι επίσης εξαιρετικά οδυνηρή. «Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στη νομισματική ένωση και ότι το πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να το πουν», αναφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι καθώς η Αθήνα πλησιάζει στο πρωτογενές πλεόνασμα σύντομα θα έχει το μέλλον της στα χέρια της και οι εκλογές δίνουν στους πολιτικούς την ευκαιρία να παρουσιάσουν το όραμά τους και μετά από πολλές δικαιολογίες να ηγηθούν της χώρας.

ΣΚΑΙ