30 Απριλίου 2012

VODAFONE – ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ : ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την υπόθεση Κώστα Τσαλικίδη, επτά χρόνια μετά την αυτοκτονία του. Το «φως στο τούνελ» της σκοτεινής ιστορίας έρχεται να ρίξει η εκταφή της σορού του, που πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαΐου, παρουσία δικηγόρων, ιατροδικαστών και συγγενών του άτυχου νεαρού στελέχους της εταιρείας Vodafone, που βρέθηκε απαγχονισμένος το 2005 στο σπίτι του.
Μια από τις μεγαλύτερες και συγκλονιστικότερες υποθέσεις τηλεφωνικών υποκλοπών, που κάποιοι ονόμασαν «Greekgate», ετοιμάζεται να βρει τη λύση της, και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην ασφυκτική πίεση του Παναγιώτη, αδερφού του αποθανόντος, και της Ελένης Τσαλικίδη, συζύγου του.

Το «Εθνος της Κυριακής» μίλησε με την Ελένη Τσαλικίδη, καθηγήτρια στα ΤΕΙ Αθηνών και μητέρα τριών μικρών αγοριών (Γιώργου, Νικήτα, Κώστα), για την υπόθεση Τσαλικίδη και το μέλλον της, μετά την εισαγγελική εντολή για την εκταφή. Μια εκταφή που έχει ζητηθεί 17 φορές μέχρι τώρα από την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σαν μαύρες σκιές πάνω στους άλλους, κι άνθρωποι που είναι σαν πλατάνια, και σε καλούν να ξεκουραστείς στον ίσκιο τους.

Ο Κώστας ήταν το δεύτερο. Και είναι άδικο για τη μνήμη του, για την οικογένειά μας, και άδικο για την ηθική υπόσταση του ανθρώπου μας, να καταχωριστεί ο θάνατός του ως ευθύνη δικιά του και ως αυτοχειρία.

Αυτή η υπόθεση είναι εξαρχής εξαρτημένη με τον φάκελο των υποκλοπών και έγινε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σκοτεινών διεργασιών, οι οποίες πιστοποιήθηκαν και επισήμως από τους υπουργούς που έκαναν τότε τις σχετικές ανακοινώσεις», μας λέει η κ. Ελένη Τσαλικίδη.
Πώς φτάσατε στην εκταφή;

«Αρχές του 2010, πήραμε στα χέρια μας τον φάκελο της δικογραφίας. Από αυτόν τον φάκελο εμείς επιχειρήσαμε να αξιοποιήσουμε ιατροδικαστικά στοιχεία, και ζητήσαμε επανεκτίμηση του συγκεκριμένου σκέλους της υπόθεσης από ιατροδικαστές του εξωτερικού και του εσωτερικού. Στη συνέχεια από τους δικηγόρους μας, Νίκο Κωνσταντόπουλο και Σταύρο Χούρσογλου, φτιάχτηκε ένα υπόμνημα που κατατέθηκε στην εισαγγελία Αθηνών, πριν από 3 μήνες. Η εισαγγελία ενήργησε γρήγορα και ο κ. Χ. Λακαφώσης έδωσε εντολή για εκταφή και εκτίμηση των ευρημάτων της από εργαστήριο εκτός Αθηνών».

Υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν στοιχεία που να αποκαλύπτουν δολοφονία;

«Εμείς θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας για να βγάλουμε συμπεράσματα. Κανονικά η εκταφή έπρεπε να είχε γίνει σε χρόνο πιο κοντινό στον θάνατο του Κώστα, εφόσον οι Αρχές είχαν ενημερωθεί από το 2005, μέσω του κ. Γ. Βουλγαράκη, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εκεί αναφέρεται ότι εδόθη εντολή για ενδελεχή ιατροδικαστική έρευνα, η οποία προφανώς δεν έγινε. Εγινε μια έρευνα ρουτίνας και μόνο. Εμείς περιμένουμε, λοιπόν, μια συνολική διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία θα έπρεπε να στηριχθεί όχι μόνο στο ιατροδικαστικό κομμάτι αλλά και σε άλλα κενά της υπόθεσης τα οποία είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με την αυτοψία στον χώρο του συμβάντος, αλλά και με τα στοιχεία της εταιρείας.

Το βράδυ που ο Κώστας πεθαίνει ο υπολογιστής του ήταν συνδεδεμένος επί ένα δίωρο με τηλέφωνο της εταιρείας και κάτι γινόταν μέσω αυτής της τηλεφωνικής σύνδεσης. Πιθανόν και στον server της εταιρείας. Αυτά τα στοιχεία δεν δόθηκαν ποτέ στις εισαγγελικές αρχές και περιμένουμε να δοθούν τώρα. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι τα ευρήματα της εκταφής θα αποδείξουν ότι ο Κώστας δεν αυτοκτόνησε, άλλα δολοφονήθηκε. Ο επτάχρονος αγώνας μας δεν μπορεί παρά να δικαιωθεί».

Ελένη και Παναγιώτης, εδώ και μια επταετία, έχουν αφιερώσει τα πάντα στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Μάλιστα ο θάνατος του αδελφού τους «σάρωσε» σαν τυφώνας τη ζωή τους, φέρνοντάς τους τρομερές θύελλες. Ο Παναγιώτης αναγκάστηκε να φύγει, προς αναζήτηση εργασίας, λίγο πριν το φετινό Πάσχα για την Αμερική, ενώ η Ελένη πάλεψε με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αισιόδοξη νότα, ο μικρός τους γιος που γεννήθηκε όταν πέθανε ο Κώστας, σήμερα είναι 6,5 χρονών, και έχει πάρει το όνομα του θείου του.

«Ο Παναγιώτης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Σικάγο, νιώθει σε έναν βαθμό δικαιωμένος με την εκταφή. Εμείς ήμασταν βέβαιοι από την αρχή ότι είναι δολοφονία. Οι ίδιοι οι ιατροδικαστές αποφαίνονται ότι έχει στραγγαλιστεί, ενώ το σώμα του ήταν κάτω, σε θέση ξαπλώματος. Προφανώς ήταν ναρκωμένος. Η θέση του σχοινιού το δείχνει αυτό. Γι' αυτό και έδωσαν εντολή εκταφής».
Στον τάφο του Κώστα Τσαλικίδη θα βρίσκεται το μεσημέρι της 3ης Μαΐου ο ιατροδικαστής, ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, και η Υπηρεσία Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής του Ανθρώπου, που θα διενεργήσει την εκταφή.

Τα αποτελέσματά της δεν θα διαλευκάνουν μόνο την υπόθεση «αυτοκτονία ή δολοφονία», αλλά θα ενισχύσουν τα στοιχεία που έχει ήδη η οικογένεια για να στραφεί στα αστικά δικαστήρια και εναντίον της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ «ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
 
Ο Κώστας Τσαλικίδης αγχωμένος εκμυστηρεύεται στο οικογενειακό του περιβάλλον ότι πρέπει πάση θυσία να φύγει από την εταιρεία στην οποία εργάζεται. «Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Αν μιλήσω θα κλείσει η εταιρεία την επόμενη μέρα» λέει στην αρραβωνιαστικιά του, λίγες μέρες πριν από το συμβάν. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Vodafone ανακαλύπτει το ξένο «λογισμικό» στο δίκτυό της.

9 Μαρτίου 2005

Ο Κώστας Τσαλικίδης, προϊστάμενος σχεδιασμού δικτύων της Vodafone, βρίσκεται απαγχονισμένος μέσα στο σπίτι του. Ο τρόπος θανάτου του και τα ευρήματα αρχίζουν να γεννούν τις πρώτες υποψίες ότι μπορεί να πρόκειται για δολοφονία.

10 Μαρτίου 2005

Ο θάνατος του υπαλλήλου της Vodafone αποτελεί τον καταλύτη στην αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Η κυβέρνηση Καραμανλή ενημερώνεται.

1 Φεβρουαρίου 2006

Δημοσιοποιούνται στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών σε βάρος μελών της κυβέρνησης, μέσω παράνομου λογισμικού συνακρόασης το οποίο, κατά τα στελέχη της εμπλεκόμενης εταιρίας, διαγράφηκε, λίγες μέρες ή ώρες πριν την απώλεια ζωής του Τσαλικίδη. Στο μεταξύ, ο φάκελος του θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone είχε τεθεί στο αρχείο.

Απρίλιος 2012

Η δικογραφία, που δύο φορές έχει τεθεί στο αρχείο ως αυτοκτονία, ανασύρεται και εξετάζεται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαράλαμπο Λακαφώση. Ο εισαγγελέας δίνει εντολή εκταφής ώστε να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις και ακτινοσκοπήσεις, που θα δείξουν εάν ο θάνατος Τσαλικίδη είναι δολοφονία ή αυτοκτονία.

ΒΙΒΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

ΣΤΙΒΕΝ ΚΑΡΤΣ, ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
«Η αρχική αυτοψία δεν θα στεκόταν σε κανένα δικαστήριo»

Mεταξύ των ξένων εμπειρογνωμόνων στους οποίους είχε απευθυνθεί η οικογένεια Τσαλικίδη είναι και ο διεθνούς φήμης Αμερικανός ιατροδικαστής Στίβεν Καρτς, ο οποίος, μάλιστα, ενημερώθηκε από το «Εθνος της Κυριακής» για την «πολύ σωστή», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της εκταφής.
Ο ίδιος τόνισε στην εφημερίδα μας πως «ευχαρίστως θα ασχολούνταν εκ νέου με την υπόθεση», ενώ μας εξήγησε και πώς ενεπλάκη αρχικά: «Βρισκόμουν στο Λονδίνο για μια διάλεξη, όταν με πλησίασαν δημοσιογράφοι από το αγγλικό γραφείο του Αl Jazeera, εξηγώντας μου την υπόθεση και ρωτώντας με αν θα μπορούσαν να είχαν την άποψή μου. Η απάντηση ήταν θετική. Την εκπομπή παρακολούθησε αργότερα η οικογένεια, η οποία και μου έστειλε εκθέσεις αυτοψίας και φωτογραφίες».

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στον δρ Καρτς ήταν η προχειρότητα με την οποία έγινε η αυτοψία, «σε τέτοιο βαθμό που δεν θα γινόταν αποδεκτή σε κανένα αμερικανικό δικαστήριο», όπως μας τόνισε. Μάλιστα επισημαίνει πως δεν έγινε «καμία μικροσκοπική εξέταση ιστών, όπως πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις που δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας». Επίσης δεν έγινε πλήρης τοξικολογική εξέταση στο θύμα, όπως θα έπρεπε, «καθώς πολλά δηλητήρια δεν εντοπίζονται στα τεστ ρουτίνας».

Σημειώνεται πως ο δρ Καρτς έχει μεγάλη εμπειρία στην ανίχνευση ναρκωτικών και δηλητηρίων. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν πως η «αυτοκτονία πρέπει μάλλον να αποκλειστεί», βασιζόμενος στα εξής σημεία: «Τα σημάδια στον λαιμό ήταν παράλληλα, αν όμως είχε κρεμαστεί, τότε θα πήγαιναν προς τα πάνω». Επίσης επισημαίνει ότι τα πόδια του φερόμενου ως αυτόχειρα θα έπρεπε να είχαν μπλε κηλίδες, τις οποίες δεν είχαν.

Διαφορετικό σκοινί

Ο κόμπος στο σκοινί ήταν «πολύπλοκος», τόσο που ο ίδιος δεν θα μπορούσε να τον κάνει, όπως μας επισημαίνει. «Ο ανακριτής αναφέρει πως το πάχος του σχοινιού ήταν 2,5 εκατοστά, ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν μόλις 1 εκατοστό, οπότε τα σημάδια στον λαιμό δεν συνάδουν με αυτή τη διάσταση. Θα έπρεπε», συνεχίζει, «να είχαν συλλεχθεί ίνες του σχοινιού από το τραύμα και να συγκριθούν με αυτές του σχοινιού που υποτίθεται πως χρησιμοποιήθηκε, κάτι που όμως δεν έγινε.
Αν είχε συμβεί αυτό», εξηγεί, «θα είχε διαπιστωθεί με ευκολία αν το σχοινί είχε χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά τον θάνατο, ιδίως αν είχαν εξεταστεί με μικροσκόπιο τα σημάδια του λαιμού. Τώρα όμως είναι δύσκολο να γίνει μια τέτοια εξέταση». Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει πως μπορούν ακόμα και τώρα να γίνουν αναλυτικές τοξικολογικές εξετάσεις - αρκεί να «συλλεχθούν μυϊκές ίνες και τρίχες, όπου και «αποθηκεύονται» ναρκωτικές ουσίες. Τα ναρκωτικά ή το δηλητήριο, αν υπάρχουν, θα βρίσκονται ακόμα εκεί, ενώ πιθανότατα να είναι εφικτές κάποιες μικροσκοπικές εξετάσεις, αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από την κατάσταση του πτώματος», τονίζει.

Ο δρ Καρτς σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ν. Ορλεάνης και νευροπαθολογία στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ιατροδικαστής για δέκα χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

Το κουκούλωμα της υπόθεσης

Αρρηκτα δεμένη θεωρούν πλέον την «αυτοκτονία Τσαλικίδη» με το σκάνδαλο των υποκλοπών οι δικηγόροι που ασχολούνται με το... νέο άνοιγμα της πολύκροτης υπόθεσης. Πιστεύουν ότι οι συνεργοί στην ανθρωποκτονία θα φωτίσουν και τις υποκλοπές. Ο θάνατος του υπαλλήλου της κινητής τηλεφωνίας ανοίγει για πρώτη φορά την «πληγή» των υποκλοπών. Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται από εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Για την κυβέρνηση Καραμανλή, το μαρτύριο της αποκάλυψης αρχίζει στις 10 Μαρτίου του 2005. Η υπόθεση των υποκλοπών ανατίθεται στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που πραγματοποιεί κατεπείγουσα και απόρρητη προκαταρκτική εξέταση. Η υπόθεση Τσαλικίδη κλείνει με την ένδειξη «αυτοκτονία». Στις 24 Ιουλίου 2007, ο εφέτης ανακριτής Π. Πετρόπουλος με το πόρισμά του οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο. Εκτιμούσε ότι ξένος «δάκτυλος» ενδεχομένως να είχε κατασκευάσει το παράνομο λογισμικό. Τον Οκτώβριο του 2010 η υπόθεση ανασύρεται ξανά από το αρχείο. Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Σακελλάκος ζητεί να ασκηθεί δίωξη για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας στην υπόθεση των υποκλοπών του 2005 στα τηλέφωνα του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και αρκετών υπουργών. Ο κ. Σακελλάκος έλαβε υπόψη του την έρευνα του εισαγγελέα Δόσουλα, σε συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και ζήτησε να απαγγελθεί η κατηγορία κατά παντός υπευθύνου, με τις υποψίες να στρέφονται στην αμερικανική πρεσβεία, χωρίς ωστόσο να στοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα.

ΕΘΝΟΣ