05 Μαΐου 2012

Όταν ο άδερφός του Σαμαρά έκανε πράξη την τελευταία επιθυμία του Ελύτη


Έτσι για να μάθουν οι πολλοί την αγνωμοσύνη και την ιδιοτέλεια της Τζούλιας του Ελύτη και να μη νομίζουν ότι ο Σαμαράς πήρε έτσι απλά του στίχους του Ελύτη με τον οποίο ήταν προσωπικοί φίλοι:

Συνέντευξη του αρχιτέκτονα, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, για το εκκλησάκι που χτίστηκε στη Σίκινο, ως τελευταία επιθυμία του Οδυσσέα Ελύτη
http://www.local-tv.gr

«Η Σίκινος για τον Ελύτη εκφράζει την παρθένα, καθαρή Ελλάδα. Του άρεσε και ο ήχος της λέξης “Σίκινος”. Δεν είχε πάει ποτέ εκεί, αλλά στα τελευταία του ζήτησε από τη σύντροφό του, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, να δημιουργηθεί η Παναγία η Παντοχαρά - ένα αφιέρωμα του Ελύτη στην Παναγία.
Πήγαμε με την Ιουλίτα προ πολλών ετών και βρήκαμε το συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος έχει ανατολικά το Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής και δυτικά βρίσκεται η χώρα της Σικίνου. Είναι ένας χώρος ενδιάμεσα, ο οποίος συγχρόνως βλέπει το βορρά, το Αιγαίο πέλαγος, στο βάθος φαίνεται η νήσος Σίφνος. Είναι ένας χώρος απλός, λιτός, αιγαιοπελαγίτικος, έχει μια φυσική ομορφιά, αθωότητα. Βλέπει ανεμπόδιστα στο Αιγαίο. Το εκκλησάκι βρίσκεται επάνω στον “αέρα”. Είναι ένα μικρό ξωκκλήσι. Όλη αυτή η κληρονομιά, την οποία άφησε ο Οδυσσέας Ελύτης, ήταν η επιθυμία του να κατασκευαστεί αυτό το εκκλησάκι. Εμείς προσφέραμε και συμβάλαμε, ώστε το αφιέρωμα αυτό να υλοποιηθεί. Υλοποιήθηκε και ελπίζουμε το καλοκαίρι να έχουμε ανοίξει.

Είναι προσφορά σε πάρα πολλά πράγματα. Και στο πνεύμα του Ελύτη, στο φως -για το οποίο τόσο μιλούσε-, που βγαίνει μέσα από την εκκλησία, τον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο, και στην ποίηση του Ελύτη. Προσπαθήσαμε να δώσουμε στο εκκλησάκι τη μαστοριά των τοπικών τεχνιτών -ο Μιχάλης Κιμουλιάτης με το γιο του το έφτιαξαν-, να δώσουμε τις θύμησες των τοπικών εκκλησιών του συγκεκριμένου κυκλαδίτικου νησιού. Η μεταφορά των υλικών έγινε με γαϊδουράκια, το τσιμέντο φτιάχτηκε επιτόπου. Προσπαθήσαμε να τιμήσουμε τον ποιητή, με τον καλύτερο τρόπου που μπορούσαμε».

Mια πεζογέφυρα αφιερωμένη στους πολίτες και στη ζωή
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_05/10/2011_458264

....«Γέφυρα πεζών, γέφυρα παιδιών» την ονομάζει το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα. Μια γέφυρα που δεν φιλοδοξεί να είναι μόνο ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο. Εχει εντάξει πάνω του τη λύτρωση της ποίησης και της τέχνης. Ο Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στην Ιουλίτα Ηλιοπούλου. «Είμαι λάτρης του Ελύτη, γνωρίζω και εκτιμώ την κυρία Ηλιοπούλου, με την οποία, άλλωστε, συνεργάστηκα για το εκκλησάκι που ο ποιητής επιθυμούσε να κτιστεί στη Σίκινο, τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. Ζήτησα από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου να μας βοηθήσει δίνοντάς μας κάτι λιτό και ουσιαστικό», λέει ο κ. Αλ. Σαμαράς. Κι εκείνη επέλεξε και πρόσφερε δύο από τα έργα του, τα οποία θα κοσμούν την κάθε πλευρά της γέφυρας, έχοντας χαραγμένα επάνω τους τους στίχους του Ελύτη: «Ω! Λυγισμένη ευωδιά / Κλωνάρι κρύο παιδί νερού» είναι το ένα δίστιχο. Και το άλλο: «... δείχνοντας με ποιον τρόπο γεννιέται η ομορφιά. / Ή αυτό που εμείς, αλλιώς, το λέμε δάκρυ», το άλλο δίστιχο. Ποίηση, αντί για προσευχή. Εργα τέχνης, ενάντια στη λήθη, που μοιάζουν με βυζαντινές εικόνες....